Napravite sirup sa ukusom proleća: Starinski recept za jednostavan, zdrav i ukusan sok od zove

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 16.04.2024 11:55 0

Osvežavajući napitak koji se nakon pripreme čuva u frižideru i razređuje sa vodom pre konzumiranja

zova

Shutterstock

Zova (Sambucus nigra) je višegodišnja drvenasta biljka koja raste kao grm. Ima sitne cvetove intenzivnog mirisa iz kojih se razvijaju bobice crne boje. Lišće, kora i koren zove se beru u proleće, cvetovi u maju, a bobice krajem leta. One se ne jedu u sirovom stanju, već se od njih kuva kompot i džem. To su jedini jestivi delovi zove, dok su svi ostali otrovni. Od cvetova i listova se prave sokovi, sirupi i čajevi.

Mlečno beli sitni cvetovi beru se isključivo po toplom i sunačnom danu. U narodu se zova koristi kod kašlja, virusnih infekcija, reumatskih i urinarna oboljenja, kod stomačnih tegova, grčeva...

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Vrlo je osvežavajući, a nema potrebe za bilo kakvim kuvanjem. 

Sastojci:

  • 30-40 cvetova zove
  • 3 l prokuvane vode
  • 2-3 kesice limuntusa
  • 2 kg šećera

Priprema:

Cvetove zove stavite u veću, dublju šerpu ili lonac, prelijte hladnom vodom, poklopite i ostavite da odstoji oko osam sati. Procedite kroz gustu cediljku ili gazu, pa dodajte šećer i limuntus. Mešajte dok se šećer ne istopi. Sok od zove sipajte u čiste flaše i zatvorite ih. Ovako pripremljen sirup od zove čuvajte u frižideru i pre upotrebe razblažite ga sa vodom. 

Komentari (0)