Zova (Sambucus nigra) je višegodišnja drvenasta biljka koja raste kao grm. Ima sitne cvetove intenzivnog mirisa iz kojih se razvijaju bobice crne boje. Lišće, kora i koren zove se beru u proleće, cvetovi u maju, a bobice krajem leta. One se ne jedu u sirovom stanju, već se od njih kuva kompot i džem. To su jedini jestivi delovi zove, dok su svi ostali otrovni. Od cvetova i listova se prave sokovi, sirupi i čajevi.
Mlečno beli sitni cvetovi beru se isključivo po toplom i sunačnom danu. U narodu se zova koristi kod kašlja, virusnih infekcija, reumatskih i urinarna oboljenja, kod stomačnih tegova, grčeva...
Vrlo je osvežavajući, a nema potrebe za bilo kakvim kuvanjem.
Sastojci:
- 30-40 cvetova zove
- 3 l prokuvane vode
- 2-3 kesice limuntusa
- 2 kg šećera
Priprema:
Cvetove zove stavite u veću, dublju šerpu ili lonac, prelijte hladnom vodom, poklopite i ostavite da odstoji oko osam sati. Procedite kroz gustu cediljku ili gazu, pa dodajte šećer i limuntus. Mešajte dok se šećer ne istopi. Sok od zove sipajte u čiste flaše i zatvorite ih. Ovako pripremljen sirup od zove čuvajte u frižideru i pre upotrebe razblažite ga sa vodom.