Zakorele fleke od hrane i masnoće u rerni ne čiste se lako. Mnoge domaćice za to koriste agresivna sredstva. Ako želite da ih izbegnete zbog hemije koju sadrže, jer ipak u rerni pečete hranu, upotrebite prirodne načine za čišćenje koji ne štete zdravlju.
Sigurnije, a jednako efikasno rešenje je upotreba alkoholnog sirćeta koje sigurno već imate u kuhinji. Sa njim nema potrebe da ribate rernu. Sipajte čašu sirćeta u vatrostalnu posudu ili neku drugu koja može da ide u rernu.
Stavite u rernu zagrejanu na 230 stepeni i ostavite najmanje 30 minuta. Pratite povremeno kako sirće isparava, ako ispari brže, dodajte još malo sirćeta.
Kako sirće bude isparavalo, otapaće masne naslage i zakorele ostatke hrane. Isključite rernu posle tog vremena i kada se prohladi, sunđerom obrišite unutrašnjost. Skinuće se apsolutno sve fleke i rerna će zablistati kao nova!