Kupus salata je neizostavna na srpskoj trpezi. Međutim, ne ispadne nam uvek onako kao u restoranu. Zbog toga sa vama danas delimo jedan mali trik koji će vašu salatu učiniti ukusnijom.
Kupus je bogat askorbinskom kiselinom: 100 grama sirovog kupusa sadrži više do 60% dnevne vrednosti.
Prednosti askorbinske kiseline su neosporne:
- Poboljšava metabolizam;
- Reguliše procese oksidacije i redukcije u organizmu;
- pomaže u neutralizacija produkta raspadanja metabolita;
- povećava efikasnost;
- bori se protiv stresa;
- jača imuni sistem.
Pored toga, vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa i pretvara ga u hemoglobin. Stoga je kupus odličan za lečenje anemije. Ali imajte na umu da se prilikom kuvanja uništava i do 50% vitamina C u kupusu.
Vitamin K1 rastvorljiv u mastima (filokinon), neophodan za zgrušavanje krvi, rakođe je prisutan u velikim količinama u kupusu. Manjak ovog vitamina povećava rizik od krvarenja tokom traume i operacije. Takođe, vitami K1 učestvuje u stvaranju koštanog tkiva.
Samo 50 grama kupusa zadovoljiće 90% dnevne potrebe tela za silicijumom, koji:
- štiti krvne sudove od oštećenja i daje im elastičnost, smanjujući tako rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti;
- Učestvuje u sintezi hormona i kolagena;
- pospešuje apsorpciju vitamina i minerala;
- jača imuni sistem.
Jedući 200 grama kupusa dnevno, nadoknađujemo potrebu organizma za kalijumom za 25 odsto.
Kalijum u kombinaciji sa magnezijumom i natrijumom odgovoran je za zdravlje srca. Iako u malim količinama, kupus sadrži kalcijum, fosfor, sumpor, vitamine A, E, B1, B2, B6 i B9. Svi oni su neophodni za dobar rad tela.
Uprkos svim prednostima, kupus nije dobar za osobe koje pate od:
gastritisa,
pankreatitisa,
enterokilitisa,
pogorđanje peptičnih ulkusnih bolesti,
krvarenje u želucu i crevima.
U slučaju patologije gastointestinalnog trakta, preporučuje se konzumiranje termički prerađenog kupusa.
Recept za kupus salatu koji kuvari spremaju u restoranima
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- so
- ulje
- sirće
- šećer na vrh kašičice
Priprema:
Kupus iseckajte sitno, prebacite u činiju pa dodajte so i šećer. Izgnječite kupus rukama i ostavite da odstoji par minuta. Sipajte ulje, a potom i sirće. Promešajte i dodajte so na kraju. So na kraju je ključan sastojak svake dobre salate, i domaćice obično tu greše.
Po inerciji prvo sipaju so u salatu, pa potom naliju sirće i ulje, što dovodi do toga da so padne na dno.