Postoji samo 1 način: Sudovi će blistati ako ih operete ovako, savetuju stručnjaci

Vesti 23.02.2024 20:00 0

Pre nego što počnete da perete sudove preporučuje se da prvo sastružete višak hrane sa prljavog posuđa

žena pere sudove

Shutterstock

Možda to ne shvatate, ali postoji pravi način za ručno pranje sudova. Postoje određeni koraci koje treba da preduzmete da biste bili sigurni da je posuđe zaista čisto i spremno za sledeću upotrebu.

Takođe je važno da pažljivo perete ručno kako posuđe ne bi imalo strugotine i ogrebotine. Da bismo saznali najbolje savete i tehnike, obratili smo se stručnjacima za čišćenje kako bismo saznali kako pravilno da ručno perete posuđe kako bi ono bilo dezinficirano i svetlucavo.

pranje

Shutterstock

 
Ostružite postojeću hranu

Pre nego što počnete da perete sudove preporučuje se da prvo sastružete višak hrane sa prljavog posuđa. „Ako to ne uradite, dovešće do sudopere punog hrane i prljavštine, što će dovesti do toga da vaše posuđe ispadne prljavo“, upozorava ona. Takođe je primetila kako višak hrane u sudoperu takođe može negativno da utiče na vaš odvod, posebno ako su vaši tanjiri prekriveni masnim ili skrobnim supstancama poznatim po začepljenju cevi. Kada se posuđe ostruže, spremni ste da počnete sa rutinom pranja ruku.

Napunite sudoperu
odvod

Shutterstock

 

Koristite čep za odvod da začepite sudoper ili veliku kadu za namakanje posuđa. Napunite sudoper ili kadu toplom vodom, a zatim dodajte nekoliko kapi svog omiljenog sapuna za suđe.

Počnite sa loncima i tiganjem
tiganj

Shutterstock

 

Kada se vaša sudopera napuni vrućom vodom sa sapunom, Barton preporučuje da natopite sve lonce i tiganje zaglavljenom hranom. „Nakon 20-30 minuta, hrana će se olabaviti, a možete je sastrugati gumenom lopaticom ili je obrisati papirnim ubrusom“, rekla je ona. Nakon što su vaše lonce i tiganje očišćene, ocedite prljavu vodu.

Ponovo napunite sudoperu

Kao i ranije, dodajte toplu vodu i još željenog sapuna za suđe. Zatim, Barton predlaže da dodate najmanje prljavo posuđe, koje su obično šolje i srebrni pribor. „Operite sudove sunđerom, isperite čistom vodom i osušite peškirom. Postepeno pređite na prljavije posuđe“, rekla je ona. Ako u bilo kom trenutku vaša voda za sudove izgleda promenjena ili masna, ohladi se ili izgubi svu penu, ocedite je i napunite svežom, vrelom vodom sa sapunom.

Koristite nežna sredstva
Deterdžent

Yulia Trikashnaya / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Angela Rubin, stručnjak za čišćenje iz Hellamaid, kompanije za čišćenje u Kalgariju, Alberta, Kanada, rekla je da pažljivo birate šta ćete koristiti za ribanje posuđa. „Upotrebite sunđer ili krpu za suđe da nežno oribate svako jelo, obraćajući dodatnu pažnju na mesta sa tvrdokornim ostacima“, rekao je Rubin. „Izbegavajte korišćenje čelične vune ili abrazivnih jastučića na delikatnim površinama da biste sprečili ogrebotine i oštećenja.

Ponovo isperite

Nakon pranja, Rubin savetuje da se posuđe ispere pod toplom tekućom vodom kako bi se uklonili ostaci sapuna. „Pobrinite se da isperite u čistoj, tekućoj vodi, a ne da pustite posuđe da se namače u stajaćoj vodi, koja može da sadrži bakterije“, rekla je ona.

Pravilno osušite posuđe

Nežno obrišite i osušite posuđe, šerpe i tiganje čistim upijajućim peškirom ili koristite čistu stalak za sudove i ostavite da se osuše na vazduhu. Prema Rubinu, uverite se da se peškiri redovno peru kako biste sprečili širenje bakterija i dezinfikujte stalak za sušenje.

Razmislite o dodatnim higijenskim koracima

Da bi se dodatno poboljšala sanitacija, rekla je da razmisli o upotrebi rastvora izbeljivača ili spreja za dezinfekciju na radnim pločama, sudoperima i policama za sudove. Ili, možete ga brzo kreirati. „Razblažite jednu kašiku izbeljivača po galonu vode i nanesite je na površine, ostavite da se osuši na vazduhu za maksimalnu efikasnost“, rekao je Rubin.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading