Možete potpuno da ga uništite: Evo koje posuđe nikako ne smete da perete u mašini za sudove

Olja Jelić Vesti 11.02.2024 08:10 0

Mašina za pranje sudova mnogima je postala obavezan uređaj. Međutim, iako je idealno rešenje za prljave sudove nakon obroka, neke biste trebali prati ručno.

Mašina za pranje sudova

Shutterstock

Mašina za pranje sudova mnogima je postala obavezan uređaj. Međutim, iako je idealno rešenje za prljave sudove nakon obroka, neke biste trebali prati ručno.

Nažalost, ne mogu svi kuhinjski predmeti izdržati visoke temperature koje mašine moraju da postignu kako bi ubile klice i očistile sudove. Kako se ne bi oštetili, ove sudove ne perite u mašini.

Plastično posuđe od dostave

Plastično posuđe u kojem se dostavlja hrana, može se iskoristiti i kasnije, ali ga nikako ne biste trebali da perete u mašini za suđe. Ako proizvođač nije jasno označio da je artikl prikladan za pranje u mašini, onda bi ovo posuđe moglo da se istopi tokom pranja.

Mašina za pranje sudova

Shutterstock

 

Bakarno posuđe

Bakarni tiganj je odličan za kuvanje, ali ne bi trebalo da ih perete u mašini za sudove zbog toga što će promeniti boju. 

Drveni pribor i daske za rezanje

Zbog visokih temperatura topline mašine za pranje sudova postoji i opasnost od promene konzistencije drva. Vruća voda može otopiti ili promeniti oblik drvenih sudova. Kako biste ih pravilno održavali, perite ih tako što ćete namočiti sunđer u posudu s toplom vodom i sapunicom i potom lagano ribati.

Kristalno staklo i sudovi

Ako se odlučite za pranje u mašini, kristalni sudovi vremenom bi mogli da se oštete na način da puknu ili izgube sjaj. Stručnjaci za održavanje kristalnih predmeta savetuju da kristalne čaše perete u vodi u koju ste dodali sirće. Nakon toga ih isperite toplom vodom i osušite krpom.

Nelepljivi lonci i tiganji

Verovatno znate da svoj tiganj od gvožđa nikada ne biste smeli da perete u mašini za suđe, ali iznenađujuće, ni sve popularnije lonci i tiganji s neprijanjajućim premazom ne smete prati u mašini. To je zato što mašina s vremenom može razgraditi nelepljivi sloj zbog kojeg ovi sudovi izgube svrhu.

BONUS VIDEO:

 

 


 

 

Komentari (0)
Loading