Krofne vam upiju previše ulja? U testo uvek stavite kašiku 1 sastojka i biće lepše i mekše nego ikad

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 22.02.2024 10:37 0

Testo treba da bude mekano i ne previše slatko, a evo i kako da postignete da vam one postanu upravo takve

krofne

Shutterstock

Verovatno vam se dešavalo da krofne ili upiju previše ulja ili ne budu dovoljno sočne i hrskave. Očigledno je da imate neki propust u pripremi, a danas vam otkrivamo pet koraka koje, ukoliko do detalja ispoštujete, nema nikakve bojazni da krofne ne ispadnu baš kao iz najbolje pekare.

Savršena krofna je lagana, mekana i ima hrskavu koru. Testo treba da bude mekano i ne previše slatko, a evo i kako da postignete da vam one postanu upravo takve.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

1. Sastojci na sobnoj temperaturi

Ukoliko pripremate krofne u kuhinji, svi sastojci trebalo bi da budu na sobnoj temperaturi. Vodite se time kada rešite da pripremate krofne, pa na vreme izvadite sve sastojke iz frižidera kako bi se delimično ugrejali i omogućili vam lakšu pripremu.

2. Testo mora da se udvostruči

Profesionalni pekari kažu da je tajna u tome da testo za krofne pripremite uveče i potom ga za prvo narastanje držite u frižideru. Tako će sporije, ali duže narastati, što će omogućiti da se ukus mnogo bolje razvije. Testo mora da se udvostruči, a ukoliko se to nije dogodilo, ostavite ga još. Ako se uopšte ne udvostruči, dobićete gusto, gumenasto testo koje neće tokom prženja postati vazdušasto.

3. Kašika rakije u testo

Tajne dobrih kuvara nalažu da u kompletnu smesu dodate i kašiku rakije. Alkohol iz rakije će dovesi do toga da će krofne upiti manje masnoće. Ukoliko ne volite rakiju, dodajte kašiku vodke ili ruma, u zavisnosti kakav šmek želite da dobijete.

4. Ulje na temperaturi od oko 180 stepeni

Količina ulja mora biti izdašna, krofne moraju da plivaju, ali ne i da dotaknu dno čim ih ubacite da se prže. Savršena temperatura za prženje krofni je oko 180 stepeni. Manja temperatura nateraće krofne da upiju ulje, umesto da se prže, a na višoj će zagoreti pre nego što stignu da se isprže. Ako nemate kuhinjski termometar, isprobajte temperaturu ulja tako što ćete ubaciti prstohvat brašna. Ako počne da cvrči, temperatura je prava. Nakon prženja, krofne stavite na kuhinjski papir koji će upiti višak ulja.

5. Nemojte staviti u tiganj previše krofni

Nemojte stavljati previše krofni u tiganj odjednom jer će temperatura ulja pasti i krofne će upiti previše masti. Upravo zato ćete imati utisak da su vam krofne suviše „teške“ i masne.

Preostale krofne čuvajte u papirnoj kesi ili kartonskoj kutiji. Ako ćete ih staviti u plastičnu kutiju, ona mora biti obložena papirnim ubrusima koji će upiti vlagu, tako će krofne duže ostati hrskave.

img
01. 04. 2025 22:11

PROCUREO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Kako je Rusija prestala da bude "glavna pretnja" SAD

img
01. 04. 2025 21:33

SMOTRIČ SAOPŠTIO: Izrael ukida sve preostale carine na uvoz iz SAD

img
01. 04. 2025 22:00

Na današnji dan, 2. april

img
01. 04. 2025 22:00

ŠTA IZAZIVA MUNjE? Naučnici u potrazi za "vanzemaljskim" odgovorom

img
01. 04. 2025 20:30

BUDI SE SRBIZAM I JUGONOSTALGIJA Bivši selektor Hrvatske tvrdi: Tompson peva ljubavne pesme

img
01. 04. 2025 21:55

Amerikanac uhapšen u Belorusiji, Stejt deparment: "Ne idite tamo"

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

img
01. 04. 2025 21:45

ROBIJA ZA BRITANCE: London kažnjava one koji ne prijave saradnju sa Rusijom

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

img
01. 04. 2025 22:05

Mislila sam da sam TEŠKO BOLESNA: Pevačica godinama mučila muku, nije mogla da ZATRUDNI, a onda je dobila blizance u 50. godini!

img
01. 04. 2025 22:04

Popadale im vilice: Zbog onoga što je obezbeđenje unelo, nastalo koškanje u Odabranima (VIDEO)

img
01. 04. 2025 22:07

KREĆE ŽURKA: Korda razdelio budžete, vreme je za ludi provod (VIDEO)

img
01. 04. 2025 22:20

"MA KAKAV ZORAN, BEŽI BRE" Procurile prepiske Stefani i Matore o njenom bratu, sada je sve jasno: Tuga ga uhvatila, znaš kako smo plakali!

img
01. 04. 2025 22:01

PROROČANSTVO TENISKE LEGENDE Alkaraz će praviti čuda, pa ispadati u prvom kolu, kao Agasi

img
01. 04. 2025 19:48

DILEME VIŠE NEMA Petrovićeve partije oduševile evropskog giganta, Srbin zna gde će braniti naredne sezone

img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

Komentari (0)