Međunarodni dan čokoladne torte se obeležava svakog 27. januara u mnogim zemljama, širom sveta. Tokom godine čokoladne torte jedemo kada proslavljamo rođendane, venčanja i druga slavlja ili kada želimo nekog da obradujemo. Iskoristite ovaj dan i ne čekajte druge da vas obraduju. Pružite sebi slatke trenutake i uživajte u svakom zalogaju sočne i kremaste čokoladne torte.
Čokoladna torta je vrsta torte koja u svom sastavu obavezno sadrži istopljenu čokoladu ili kakao, a ponekad i oba ova sastojka. Neodoljive čokoladne torte obavezno sadrže puno čokolade, a najlepše su one koje čokoladu imaju i u testu i u filu i u glazuri.
Kada je nastala prva čokoladna torta?
Najraniji ostaci ukazuju da je čokolada konzumirana kao fermentisano alkoholno piće 1400. godine pre n.e. u Hondurasu. Iz Srednje Amerike je preneta u Južnu Ameriku, gde su Asteci i Maje koristile zrna kakaa u religioznim ritualima. Od kakao zrna pravili su gust gorak napitak u koji su dodavali čili papričice ili cimet. Krajem 15. veka (1492.) Kristofer Kolumbo doneo je kakao zrna španskom kralju Ferdinandu, ali njihov gorak ukus nikoga nije impresionirao, ističe Hrana i piće.
Tek kada je 1544. godine Kortez ponovo doneo kakao zrna španskom kralju Karlu V, u ovo gorko piće dodat je šećer, a čokolada postaje tajna španskog kraljevstva čitavih sto godina. Tokom 17. veka čokolada postaje zdrav napitak koji je konzumirala samo elita. U Londonu napitak se pravio sa mlekom umesto sa vodom, a 1657. godine otvorena je i prva čokolaterija u Londonu.
Zanimljivosti i rekordi
Prvi recept za čokoladnu tortu koji se može naći u kuvaru objavljen je 1847. Njega je napisala Eliza Lesli i uključen je u njenu knjigu "The Lady's Receipt Book" i objavljen je baš na današnji dan, 27. januara.
Druga zanimljiva činjenica je da je čokoladna torta bila jedan od omiljenih deserata čuvenog pisca Roalda Dala. Poznat po svojoj knjizi "Čarli i fabrika čokolade", Dal je bio pravi ljubitelj čokolade, a njegovu strast prema ovom slatkišu vidimo kroz mnoge njegove literarne radove.
Proslava Međunarodnog dana čokoladne torte
Međunarodni dan čokoladne torte je savršena prilika da se isprobaju novi recepti i eksperimentiše sa različitim sastojcima. Od tradicionalnih recepata sa bogatom tamnom čokoladom do modernih inovacija koje uključuju voće, orašaste plodove ili čak pikantne začine, mogućnosti su beskrajne, piše 24sedam.rs. Mnoge pekare i restorani širom sveta ovaj dan obeležavaju posebnim menijima i akcijama, dok se u nekim zajednicama organizuju takmičenja u pravljenju čokoladnih torti.
Recept za najbolju čokoladnu tortu
Sastojci:
Za kore:
- 12 jaja
- 6 kašike šećera
- 6 kašika brašna
- 4 kašike kakaoa
- 4 kašike mlevenih lešnika
- 220 ml ulja
Za fil:
- 1 l mleka
- 4 kašike šećera
- 160 g pudinga od čokolade
- 125 g čokolade za kuvanje
- 250 g putera
- 400 g eurokrema
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa 6 belanaca umutite sa 3 kašike šećera u čvrst šne. Postepeno dodajte 6 žumanaca i nastavite da mutite, pa sipajte 110 ml ulja. Sjedinite mikserom i dodajte 3 kašike prosejanog brašna i 2 kašike kakaoa, kao i 2 kašike mlevenih lešnika. Lagano sjedinite i sipajte u pleh od rerne koji ste obložili pek papirom. Pecite u zagrajenoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka napravite i drugu koru. Ostavite da se potpuno ohlade.
Bonus video: