Međunarodni dan čokoladne torte se obeležava svakog 27. januara u mnogim zemljama, širom sveta. Tokom godine čokoladne torte jedemo kada proslavljamo rođendane, venčanja i druga slavlja ili kada želimo nekog da obradujemo. Iskoristite ovaj dan i ne čekajte druge da vas obraduju. Pružite sebi slatke trenutake i uživajte u svakom zalogaju sočne i kremaste čokoladne torte.
Čokoladna torta je vrsta torte koja u svom sastavu obavezno sadrži istopljenu čokoladu ili kakao, a ponekad i oba ova sastojka. Neodoljive čokoladne torte obavezno sadrže puno čokolade, a najlepše su one koje čokoladu imaju i u testu i u filu i u glazuri.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Kada je nastala prva čokoladna torta?
Najraniji ostaci ukazuju da je čokolada konzumirana kao fermentisano alkoholno piće 1400. godine pre n.e. u Hondurasu. Iz Srednje Amerike je preneta u Južnu Ameriku, gde su Asteci i Maje koristile zrna kakaa u religioznim ritualima. Od kakao zrna pravili su gust gorak napitak u koji su dodavali čili papričice ili cimet. Krajem 15. veka (1492.) Kristofer Kolumbo doneo je kakao zrna španskom kralju Ferdinandu, ali njihov gorak ukus nikoga nije impresionirao, ističe Hrana i piće.

pixabay
Tek kada je 1544. godine Kortez ponovo doneo kakao zrna španskom kralju Karlu V, u ovo gorko piće dodat je šećer, a čokolada postaje tajna španskog kraljevstva čitavih sto godina. Tokom 17. veka čokolada postaje zdrav napitak koji je konzumirala samo elita. U Londonu napitak se pravio sa mlekom umesto sa vodom, a 1657. godine otvorena je i prva čokolaterija u Londonu.
Zanimljivosti i rekordi
Prvi recept za čokoladnu tortu koji se može naći u kuvaru objavljen je 1847. Njega je napisala Eliza Lesli i uključen je u njenu knjigu "The Lady's Receipt Book" i objavljen je baš na današnji dan, 27. januara.
Druga zanimljiva činjenica je da je čokoladna torta bila jedan od omiljenih deserata čuvenog pisca Roalda Dala. Poznat po svojoj knjizi "Čarli i fabrika čokolade", Dal je bio pravi ljubitelj čokolade, a njegovu strast prema ovom slatkišu vidimo kroz mnoge njegove literarne radove.
Proslava Međunarodnog dana čokoladne torte
Međunarodni dan čokoladne torte je savršena prilika da se isprobaju novi recepti i eksperimentiše sa različitim sastojcima. Od tradicionalnih recepata sa bogatom tamnom čokoladom do modernih inovacija koje uključuju voće, orašaste plodove ili čak pikantne začine, mogućnosti su beskrajne, piše 24sedam.rs. Mnoge pekare i restorani širom sveta ovaj dan obeležavaju posebnim menijima i akcijama, dok se u nekim zajednicama organizuju takmičenja u pravljenju čokoladnih torti.

Shutterstock
Recept za najbolju čokoladnu tortu
Sastojci:
Za kore:
- 12 jaja
- 6 kašike šećera
- 6 kašika brašna
- 4 kašike kakaoa
- 4 kašike mlevenih lešnika
- 220 ml ulja
Za fil:
- 1 l mleka
- 4 kašike šećera
- 160 g pudinga od čokolade
- 125 g čokolade za kuvanje
- 250 g putera
- 400 g eurokrema
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa 6 belanaca umutite sa 3 kašike šećera u čvrst šne. Postepeno dodajte 6 žumanaca i nastavite da mutite, pa sipajte 110 ml ulja. Sjedinite mikserom i dodajte 3 kašike prosejanog brašna i 2 kašike kakaoa, kao i 2 kašike mlevenih lešnika. Lagano sjedinite i sipajte u pleh od rerne koji ste obložili pek papirom. Pecite u zagrajenoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka napravite i drugu koru. Ostavite da se potpuno ohlade.
Bonus video: