Čokoljupci, gde ste? Slavimo Međunarodni dan čokoladne torte, a tu je i recept za najlepšu i najsočniju

Vesti 27.01.2024 20:49 0

Prvi recept za čokoladnu tortu koji se može naći u kuvaru objavljen je 1847.

šerbet torta

Shutterstock

Međunarodni dan čokoladne torte se obeležava svakog 27. januara u mnogim zemljama, širom sveta. Tokom godine čokoladne torte jedemo kada proslavljamo rođendane, venčanja i druga slavlja ili kada želimo nekog da obradujemo. Iskoristite ovaj dan i ne čekajte druge da vas obraduju. Pružite sebi slatke trenutake i uživajte u svakom zalogaju sočne i kremaste čokoladne torte.

Čokoladna torta je vrsta torte koja u svom sastavu obavezno sadrži istopljenu čokoladu ili kakao, a ponekad i oba ova sastojka. Neodoljive čokoladne torte obavezno sadrže puno čokolade, a najlepše su one koje čokoladu imaju i u testu i u filu i u glazuri. 

Kada je nastala prva čokoladna torta? 

Najraniji ostaci ukazuju da je čokolada konzumirana kao fermentisano alkoholno piće 1400. godine pre n.e. u Hondurasu. Iz Srednje Amerike je preneta u Južnu Ameriku, gde su Asteci i Maje koristile zrna kakaa u religioznim ritualima. Od kakao zrna pravili su gust gorak napitak u koji su dodavali čili papričice ili cimet. Krajem 15. veka (1492.) Kristofer Kolumbo doneo je kakao zrna španskom kralju Ferdinandu, ali njihov gorak ukus nikoga nije impresionirao, ističe Hrana i piće

torta

pixabay

 

Tek kada je 1544. godine Kortez ponovo doneo kakao zrna španskom kralju Karlu V, u ovo gorko piće dodat je šećer, a čokolada postaje tajna španskog kraljevstva čitavih sto godina. Tokom 17. veka čokolada postaje zdrav napitak koji je konzumirala samo elita. U Londonu napitak se pravio sa mlekom umesto sa vodom, a 1657. godine otvorena je i prva čokolaterija u Londonu.

Zanimljivosti i rekordi

Prvi recept za čokoladnu tortu koji se može naći u kuvaru objavljen je 1847. Njega je napisala Eliza Lesli i uključen je u njenu knjigu  "The Lady's Receipt Book"  i objavljen je baš na današnji dan, 27. januara.

Druga zanimljiva činjenica je da je čokoladna torta bila jedan od omiljenih deserata čuvenog pisca Roalda Dala. Poznat po svojoj knjizi "Čarli i fabrika čokolade", Dal je bio pravi ljubitelj čokolade, a njegovu strast prema ovom slatkišu vidimo kroz mnoge njegove literarne radove.

Proslava Međunarodnog dana čokoladne torte

Međunarodni dan čokoladne torte je savršena prilika da se isprobaju novi recepti i eksperimentiše sa različitim sastojcima. Od tradicionalnih recepata sa bogatom tamnom čokoladom do modernih inovacija koje uključuju voće, orašaste plodove ili čak pikantne začine, mogućnosti su beskrajne, piše 24sedam.rs. Mnoge pekare i restorani širom sveta ovaj dan obeležavaju posebnim menijima i akcijama, dok se u nekim zajednicama organizuju takmičenja u pravljenju čokoladnih torti.

torta

Shutterstock

 
Recept za najbolju čokoladnu tortu

Sastojci:

Za kore:

  • 12 jaja
  • 6 kašike šećera
  • 6 kašika brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 4 kašike mlevenih lešnika
  • 220 ml ulja

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 4 kašike šećera
  • 160 g pudinga od čokolade 
  • 125 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera 
  • 400 g eurokrema 

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca, pa 6 belanaca umutite sa 3 kašike šećera u čvrst šne. Postepeno dodajte 6 žumanaca i nastavite da mutite, pa sipajte 110 ml ulja. Sjedinite mikserom i dodajte 3 kašike prosejanog brašna i 2 kašike kakaoa, kao i 2 kašike mlevenih lešnika. Lagano sjedinite i sipajte u pleh od rerne koji ste obložili pek papirom. Pecite u zagrajenoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka napravite i drugu koru. Ostavite da se potpuno ohlade.  

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading