Dom bez buđi: Ovo su najveći ,,krivci" čestog problema, 9 sredstava ih rešavaju za tren oka!

Vesti 27.01.2024 18:42 0

U početku je možda nećete primetiti, jer se pojavljuje na skrivenim mestima

buđ

Shutterstock

Buđ na zidovima ili u kupatilu ne samo da izgleda loše, već može da izazove razne zdravstvene probleme, uključujući alergije. Ovo su najbolja sredstva protiv buđi na zidovima

Glavni razlog zašto se tamna plesan pojavljuje na zidovima je previsoka vlažnost vazduha. Kondenzacija vode može da se akumulira na zidovima u raznim životnim situacijama: dok kuvamo, peremo veš, tuširamo se, ako procuri cev ili nam je, generalno, loša ventilacija u kući.

buđ

Shutterstock

 
Zašto se pojavljuje buđ na zidovima i u kupatilu?

Spore buđi se prenose vazduhom i prilično se brzo šire u zatvorenom prostoru. U uslovima povoljnim za rast, kolonija buđi se povećava devet puta dnevno. Ovo su ulovi u kojima se buđ na zidovima brzo razvija:

  • Sobna temperatura, od +3 do +21 stepeni. Buđ je otporna na temperaturne promene, tako da brzo raste u stambenim prostorima.
  • Retko luftiranje. Pošto se spore plesni prenose vazduhom, što se manje vazduha obnavlja, buđ se brže širi u zatvorenom prostoru.
  • Visoka vlažnost vazduha. Za razmnožavanje gljivica dovoljno je 70% vlage, pa se često pojavljuje u kupatilu, na mestima curenja cevi i često vlažnih površina.
  • Nedostatak sunčeve svetlosti. Pod uticajem ultraljubičastog svetla, buđ nestaje.  Zbog toga se najčešće pojavljuje u mračnim uglovima i prostorijama bez prozora, na primer u tuš kabini ili u podrumima.
Kako prepoznati buđ na zidovima?

U početku je možda nećete primetiti, jer se pojavljuje na skrivenim mestima. Počinje da raste u spojevima između zidova i plafona, između građevinskih ploča, iza vodovodnih cevi, u drvenim oblogama, ispod prostirki, piše Lepota i Zdravlje.

buđ

Printscreen/Facebook

 

Najčešće, razvoj crne buđi počinje u kupatilu, ili u drugim prostorijama sa visokom vlažnošću – na primer, u podrumu, kuhinji, pa čak i u spavaćoj sobi, ako je slabije grejete. Sve ovo stvara pogodne uslove za rast plesni.

Prvi znak pojave buđi je miris vlage u prostoriji. Čim se pojavi, morate odmah potražiti izvor plesni pre nego što se proširi. Što se pre otkrije problem, to će manja površina prostorije biti oštećena. 

Da li je buđ opasna po zdravlje?

Kako se buđ umnožava, ona proizvodi toksine koji predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje. Udisanjem mikroskopskih čestica buđi, osoba razvija alergijsku reakciju, kašalj, upalu očiju, često kijanje i curenje iz nosa. Bolesti disajnih organa postaju sve učestalije, pojavljuju se bronhitis i astma. Stoga, ako ste podložni respiratornim oboljenjima ili često imate alergije, mogući uzrok nije životna sredina ili smanjen imunitet, već spore gljivica u stanu i crna buđ na zidovima. Udisanje spora je štetno za zdravlje.

Najbolja sredstva protiv buđi

Da biste dezinfikovali zidove i podove od gljivica, možete koristiti i hemiju, ali i prirodna sredstva. Sva ona pomažu u uklanjanju plesni, ali ako ne eliminišete uzrok njegonog nastanka, rezultat će biti privremen. Zato, počnite da luftirate najmanje 3 puta dnevno, redovno brišite vlažne površine, provetravajte kupatilo i dobro zagrejte sve prostorije u kući.

Ovo su najbolja sredstva protiv buđi:

Belo sirće

Ovaj proizvod efikasno čisti i pomaže u dezinfekciji prostorije. Ne ostavlja tragove ili pruge kada se nanese i ne oštećuje osetljive površine. Ima oštar miris koji se raspršuje. Snažan lek protiv 80% vrsta gljivica, uključujući i crnu buđ u stanu, koju je teško ukloniti.

Sirće

Shutterstock

 

Sipajte nerazređeno sirće u bocu sa raspršivačem. Naprskajte na zahvaćeni zid i ostavite da deluje jedan sat. Operite ostatke čistom krpom i vodom dok se crni kalup potpuno ne ukloni i ostavite da se osuši.

Esencijalna ulja

Neki od njih deluju kao antiseptik, eliminišu bakterije i neprijatne mirise i pomažu u uklanjanju buđi. Najbolja su:

  • ulje čajevca – ima izražen fungicidni efekat. Ima baktericidna svojstva, uništava gljivice i viruse.
  • lavanda – deluje protiv svih vrsta gljivica i infekcija, osvežava vazduh. Štiti površinu od ponovnog pojavljivanja.
  • ruzmarin – pomaže protiv svih vrsta gljivica, uništava ih i sprečava njihov rast.

Način primene: Preporučljivo je nositi rukavice kada koristite eterična ulja, jer kontakt sa kožom može izazvati iritaciju. Pomešajte 1 kafenu kašikicu eteričnog ulja sa 210 ml obične vode. Protresite bocu da se tečnosti pomešaju. Prskajte iz boce sa raspršivačem na zaraženo područje. Ostavite jedan sat dok se ne osuši. Obrišite suvom, čistom krpom da biste uklonili preostalu buđ.

Sok od limuna

Ovaj citrus ima antiseptički efekat, pomaže u beljenju i uklanjanju mrlja. Takođe pomaže u borbi protiv crne buđi.  Kiseline u njegovom sastavu uništavaju micelijum gljivica i lako uklanjaju plak.

limun

Shutterstock

 
Način primene: Prvo treba da isprobate sredstvo na nekom neupadljivom mestu, da ne bi ostala fleka – limun može da izbeli zidove. Ne preporučuje se upotreba na tamnim površinama. Preporučljivo je koristiti rukavice, jer koncentrat limuna može isušiti kožu. Iscedite 5 limonova, nanesite ih na zid sunšerom, Ostavite 5-10 minuta. Obrišite vlažnom krpom i osušite. Za bolje rezultate, nanesite ponovo, nema potrebe za ispiranjem.

Hidrogen

Hidrogen spada u najbolja sredstva protiv buđi,  gljivica i bakterija, kao i u uklanjanju crne buđi. Pogodan za kupatilo, za završnu obradu fuga pločica, na kuhinjskim površinama, na drvenim podovima i radnim pločama. Pre nego što ga isprskate po celoj površini, potrebno je da testirate efekat na malom, neupadljivom području, jer peroksid može posvetliti boju površine.

Način primene: Čišćenje rastvorom peroksida pomoći će protiv mnogih vrsta gljivica. Sipajte 3% rastvor u bocu sa raspršivačem. Testirajte na maloj površini da biste izbegli promenu boje. Celu površinu tretirajte tečnošću i ostavite 10-15 minuta. Čistim sunđerom obrišite površinu pritiskom da biste uklonili plak. Obrišite suvim da sprečite novu infestaciju.

Prašak za pecivo

Proizvod je bezbedan za upotrebu u domovima u kojima žive deca ili ako imate kućne ljubimce. Efikasno čisti i dezinfikuje područja. Pomaže u uklanjanju buđi, eliminiše neprijatne mirise i suši površinu.

prašak

Shutterstock

 

Način primene: Dodajte 1⁄2 kašike praška za pecivo u 0,5 litara čiste vode i promešajte. Nanesite na mesto gde se nalazi buđ.  Očistite područje četkom da uklonite sve ostatke i obrišite vlažnom krpom. Ponovo poprskajte i ostavite dok se ne osuši.

Varikina

Izbeljivači  mogu promeniti boju površine, pa se najbolje koriste na belim pločicama. Ona će pomoći ne samo da se uništi spore buđi, već i da se vrati belina.

Način primene: Obavezno koristite rukavice i zaštitnu masku i radite u provetrenom prostoru. Pomešajte 1 deo izbeljivača sa 10 delova vode. Nanesite prskalicom ili sunđerom, možete koristiti ribaću četku. Ostavite jedan sat da deluje, a zatim isperite hladnom vodom. Nije preporučljivo koristiti toplu vodu jer ona izaziva isparavanje hemikalija.
Amonijak

Njegovo delovanje je slično izbeljivaču. Uklanja prljavštinu, eliminiše mrlje od gljivica i buđi i sprečava pojavu novih. Može se koristiti na glatkim površinama, pločicama ili staklu, jer može da nagrize površinu.

Kupatilo

Shutterstock

 

Način primene: Morate raditi u rukavicama, u dobro provetrenom prostoru. Amonijak ima jak miris koji može izazvati vrtoglavicu ili glavobolju. Nemojte mešati sa izbeljivačem jer to izaziva isparavanje hlora. Razblažite čistom vodom u odnosu jedan prema jedan. Prskajte na oštećeno mesto. Ostavite nekoliko sati da deluje, a zatim dobro isperite.

Borna kiselina

Borna kiselina je moćno prirodno sredstvo za ubijanje bakterija, gljivica i plesni. Ovaj fungicid pomaže u uklanjanju buđi.

Način primene: Pomešati sa vodom u razmerama od 1 do 10, naneti na sponor mesto i ostaviti da se osuši. Preostali proizvod se može usisati ili obrisati suvom četkom. Nema potrebe za ispiranjem, jer ostatak rastvora služi za sprečavanje novog rasta gljivica i štiti površinu od buđi.

Prajmer sa antiseptikom

Postoje posebna sredstva protiv buđi sa antifungalnim delovanjem za grundiranje površine. Oni pomažu u uklanjanju plesni koja se već pojavila i sprečavanju njenog daljeg pojavljivanja. Preporučuje se da ih koristite tokom popravki pre nanošenja boja i dekorativnih premaza.

kupatilo

Shutterstock

 

Način primene: Pre nanošenja prajmera, morate temeljno očistiti područje od gljivica.Nanesite prajmer na očišćeno područje prema uputstvima. Ostavite dok se potpuno ne osuši, nemojte ispirati. Zatim možete obnoviti premaz bojom.

Kako da sprečite buđ na zidovima?

Kada se postojeća buđ očisti, potrebno je pridržavati se preventivnih pravila kako se ne bi ponovo vratila. Važno je pratiti nivo vlažnosti u prostoriji. Sanitarni standardi nalažu da vlažnost vazduha treba da bude između 30% i 60%, idealno oko 45%. Pri višim stopama povećava se rizik od razvoja plesni.
Ako nađete predmete koji imaju tragove gljivica i buđi, morate ih se odmah rešiti. Ovo će pomoći u sprečavanju širenja spora na druge predmete.

Redovno provetravajte sve prostorije i obezbedite normalnu cirkulaciju vazduha u kući. Odmah popravite curenja u cevovodu i crevu mašine za pranje veša i sprečite nakupljanje tečnosti i mrlja. Izbegavajte prekomerno zalivanje kada zalivate sobno cveće kako biste sprečili nakupljanje vode i gljivica ispod njih.Odmah sortirajte hranu i bacite je ako pokazuje znake kvarenja.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading