Kosa se najviše masti zbog četke za kosu: Kako biste to sprečili, evo kako i koliko često je treba čistiti

Olja Jelić Vesti 13.01.2024 11:12 0

Zbog svakodnevnih obaveza često zaboravljamo na jednostavne, ali važne korake održavanja lične higijene. Jedan od, čini se, zanemarenih predmeta u ovom kontekstu je četka za kosu.

Četka za kosu

Shutterstock

Zbog svakodnevnih obaveza često zaboravljamo na jednostavne, ali važne korake održavanja lične higijene. Jedan od, čini se, zanemarenih predmeta u ovom kontekstu je četka za kosu. Mnogi od nas koriste svoje četke svakodnevno, ali ne posvećujemo se često održavanju njihove čistoće.

Nega kose

Kosa se najviše masti upravo zbog četke za kosu, Bez obzira na to koliko je često koristite, ona je kao sunđer, i ima sposobnost upijanja. To znači da može da zarobi sve vrste ostataka u svojim čekinjama, kako sa vaše kose, tako i iz okoline. Takođe, sakuplja mrtve ćelije kože koje se mogu vratiti na kosu svaki put kada koristite četku. Sve ovo može izazvati iritaciju, oticanje, određene vrste peruti, pa čak i začepljenje folikula dlake.

Kako je očistiti?

Ne treba je čistiti često i ne morate da kupujete posebno sredstvo za njeno čišćenje. Iako postoje posebna sredstva namenjane isključivo za četku za kosu, dizajnirana tako da očiste sve masne ostatke, korišćenje šampona za kosu je sasvim u redu. Čišćenje četke za kosu ne iziskuje puno vremena, a proizvodi koji su vam potrebni su sledeći – šampon, soda bikarbona, četkica za zube i češalj.

 

 

 

Na početku, češljem, odnosno donjim delom češlja izvucite nakupljene vlasi iz četke. Veliku posudu ili lavabo napunite mlakom vodom i u nju dodajte šampon. Za bolji efekat, dodajte kašičicu soda bikarbone i promešajte. Poželjno je potopiti samo čekinje, kako se drška četke ne bi oštetila. Vašu četku potopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Ovo će pomoći da se uklone nakupljena ulja, mrtve ćelije kože i nakupine proizvoda. Ukoliko četka za kosu nije previše prljava, ovo bi trebalo da ukloni većinu naslaga. Ipak, ako je vaša četka prilično prljava, za njeno temeljno čišćenje upotrebite staru četkicu za zube. Umočite je u sapunastu vodu i obavezno oribajte svaku čekinju. Počnite od osnove čekinje i idite nagore. Na kraju, isperite je hladnom vodom i ostavite da se dobro osuši.

Ne postoji takva stvar kao što je preterano pranje četke za kosu. Iako je preporučljivo da četku za kosu čistite svaki dan, ukoliko vam dnevni raspored to ne dozvoljava, poželjno je najmanje tri puta nedeljno. Izbegavajte teška hemijska sredstva. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading