Očistite ribu na profi način: Dosadne košćice će nestati za čas, potrebno je samo malo strpljenja

Vesti 27.01.2024 09:05 0

Stavite file sa kožom nadole na zaobljenu površinu i pređite prstom gore-dole preko njega...

riba

Shutterstock

Većina fileta kupljenih u prodavnici dolazi bez kostiju. Ponekad, međutim, u ribi ostane nekoliko dosadnih, sićušnih kostiju koje se nazivaju igle. Međutim, ako želite da savladate kompletno čišćenje ribe i filujete je na pravi način, moraćete do kraja da „sredite“ te iglene kosti!

Stručnjaci savetuju ulaganje u pincete za ribu (dostupne u većini prodavnica kuhinjskog posuđa). Takve pincete su napravljene od nerđajućeg čelika sa širokim, pravougaonim krajevima, pa su najefikasnije za hvatanje malih, klizavih kostiju.

riba

Shutterstock

 

Možete koristiti i šiljasta kliješta, samo pazite da im unutrašnja površina nije užljebljena jer će kosti skliznuti. Ako ste u nevolji, kozmetička pinceta vam može poslužiti kao prva pomoć, piše Miss7.

Trikovi za najbolje čišćenje košćica

Stavite file sa kožom nadole na zaobljenu površinu i pređite prstom gore-dole preko njega. Kosti se obično nalaze u sredini fileta, gde je deblji. Svaka kost može biti duga oko 2 cm, a najčešće se „zakopaju” u file i samo im vrh viri. Savet: Isprobajte ovaj brzi trik - stavite malu posudu za mešanje naopako na radnu površinu i preko nje stavite file sa kožom nadole. Zbog zakrivljene površine, kosti će odmah iskočiti na površinu. Zatim nežno izvucite svaku kost iz fileta.

riba

Shutterstock

Radi lakšeg čišćenja, držite posudu sa vodom u blizini dok radite i umočite pincetu u nju svaki put kada izvučete kost, jer imaju tendenciju da se zalepe za pincetu ili za prste kada pokušate da je izvučete.

Na kraju, poslednji put prođite prstom po dužini fileta da vam ne bi promakla kost. Posle toga, vreme je za kuvanje, pečenje ili roštilj - šta god želite! Uživajte u svojim novim kulinarskim veštinama!

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading