U periodu posta, riba je glavna namirnica u jelovniku vernika. Osim što je zdrava, ukusna i može da se pripremi na mnogo različitih načina, lako se i brzo vari.
Bez obzira na to da li više volite rečnu ili morsku ribu ili neke druge morske plodove, svaku vrstu odlikuje bogatstvo hranljivih sastojaka, pre svega vitamina, minerala i aminokiselina.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Najviše se traže i pazare šarani i pastrmka. Međutim, još jedna riba se može naći u većim trgovinskim lancima i to jeftinije, a pritom . U pitanju je morska riba oslić!
Oslić ima malu energetsku vrednost pa se ubraja u dijetetske namirnice. Sto grama oslića sadrži 80 posto vode, 0,85 g masti i 17,2 g belančevina. Bogat je vitaminima B1 i B2, kalijem, kalcijumom i fosforom. Pozitivno utiče na kosti i rad mozga.
Oslić je najrasprostranjenija riba Jadrana koja naraste do jedan metar i teži do 15 kilograma. Živi najčešće u većim morskim dubinama na muljevitom i peskovitom dnu. Vrlo je proždrljiva i hrani se svim ribama i rakovima. Ima posebno meko, nemasno i ukusno belo meso. Najčešće se prži na ulju ili peče na roštilju. Koristi se i za pripremu brodeta ili supa, a vrlo je ukusan i sušen.
Oni koji imaju problema sa holesterolom, oslić sadrži svega 0.3 grama masti i bogat je omega-3 masnim kiselinama koje povoljno deluju na srce.
Јеремија
06.12.2023 15:30Замрзнути ослић што се код нас продаје, да се на Западу не баца, нама се продаје и још нас са оваквим чланцима подстичу да се још више купује. Свака свјежа риба је боља од замрзнуте, а овакве плаћене чланке забранити, јер погрешним избором хране дирекно утичу на здравље нације.