Voda u kojoj se kuvala testenina je tajni sastojak na koji većina ljudi zaboravlja. Znamo zašto ga vredi sačuvati
Svi smo čuli savet da se čuva voda u kojoj se kuvala testenina... A znamo li zašto svi kuvari ponavljaju taj savet?
Kuvanje testenine je jedna od najjednostavnijih stvari u kuhinji. Ne treba vam nikakva škola kuvanja, većina dece to može sama. Ali čak i najjednostavnija jela imaju trikove, a priprema vode za testenine je jedan od njih. Međutim, često je to jedan od koraka koji najčešće zaboravljamo...
Voda u kojoj se kuvala testenina puna je skroba i, uprkos tome što izgleda neprivlačna i mutna, neophodna je za pravljenje savršenog sosa. Kuvari skrobnu vodu nazivaju i „tečnim zlatom“, upravo zato što su samo dve-tri kašike dovoljne da bilo koji sos pretvore u najukusniji dodatak testenini, piše Miss7.
Šta raditi sa vodom od testenine
Za savršeno škrobnu vodu, morate paziti u kojoj količini vode kuvate testeninu. Ne bi trebalo da bude previše jer je cilj da se što više skroba zadrži u vodi.
Zato u šerpu sipajte vode koliko je potrebno da pokrije testeninu. Nakon što se testenina skuva, izvadite je iz lonca pomoću klešta ili kašike za testeninu, a savršeni koncentrat skroba će ostati u vodi.
Skrob daje vašem sosu svilenkasto bogatstvo, a so dodaje ukus.
Nikada ne bacajte preostalu vodu!
Sipajte u kalupe za led i stavite u zamrzivač. Svaki put kada pripremate sos, rižoto, čorbicu ili supu, dodajte 2 kocke smrznutog skroba vode i vaše jelo će dobiti potpuno novu dimenziju.
A znamo i još jedan sjajan trik – poznata kuvarica Najdžela Loson jednom je otkrila da vodu iz kuvanja testenina koristi za pravljenje domaćeg hleba! Šta mislite o toj ideji?
Bonus video: