Zašto biste je bacali kada ne morate? Nakon kuvanja testenine, vodu iskorisitite kao najbolji kuvari

Vesti 24.01.2024 20:48 0

Voda u kojoj se kuvala testenina puna je skroba i, uprkos tome što izgleda neprivlačna i mutna, neophodna je za...

Pasta

Shutterstock

Voda u kojoj se kuvala testenina je tajni sastojak na koji većina ljudi zaboravlja. Znamo zašto ga vredi sačuvati

Svi smo čuli savet da se čuva voda u kojoj se kuvala testenina... A znamo li zašto svi kuvari ponavljaju taj savet?

Kuvanje testenine je jedna od najjednostavnijih stvari u kuhinji. Ne treba vam nikakva škola kuvanja, većina dece to može sama. Ali čak i najjednostavnija jela imaju trikove, a priprema vode za testenine je jedan od njih. Međutim, često je to jedan od koraka koji najčešće zaboravljamo...

kuvanje

Shutterstock

 

Voda u kojoj se kuvala testenina puna je skroba i, uprkos tome što izgleda neprivlačna i mutna, neophodna je za pravljenje savršenog sosa. Kuvari skrobnu vodu nazivaju i „tečnim zlatom“, upravo zato što su samo dve-tri kašike dovoljne da bilo koji sos pretvore u najukusniji dodatak testenini, piše Miss7.

Šta raditi sa vodom od testenine

Za savršeno škrobnu vodu, morate paziti u kojoj količini vode kuvate testeninu. Ne bi trebalo da bude previše jer je cilj da se što više skroba zadrži u vodi.

šerpa

Pixabay

Zato u šerpu sipajte vode koliko je potrebno da pokrije testeninu. Nakon što se testenina skuva, izvadite je iz lonca pomoću klešta ili kašike za testeninu, a savršeni koncentrat skroba će ostati u vodi. 

Skrob daje vašem sosu svilenkasto bogatstvo, a so dodaje ukus.

Nikada ne bacajte preostalu vodu!

Sipajte u kalupe za led i stavite u zamrzivač. Svaki put kada pripremate sos, rižoto, čorbicu ili supu, dodajte 2 kocke smrznutog skroba vode i vaše jelo će dobiti potpuno novu dimenziju.

hleb

Shutterstock

 

A znamo i još jedan sjajan trik – poznata kuvarica Najdžela Loson jednom je otkrila da vodu iz kuvanja testenina koristi za pravljenje domaćeg hleba! Šta mislite o toj ideji?

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading