Voda u kojoj se kuvala testenina je tajni sastojak na koji većina ljudi zaboravlja. Znamo zašto ga vredi sačuvati
Svi smo čuli savet da se čuva voda u kojoj se kuvala testenina... A znamo li zašto svi kuvari ponavljaju taj savet?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Kuvanje testenine je jedna od najjednostavnijih stvari u kuhinji. Ne treba vam nikakva škola kuvanja, većina dece to može sama. Ali čak i najjednostavnija jela imaju trikove, a priprema vode za testenine je jedan od njih. Međutim, često je to jedan od koraka koji najčešće zaboravljamo...

Shutterstock
Voda u kojoj se kuvala testenina puna je skroba i, uprkos tome što izgleda neprivlačna i mutna, neophodna je za pravljenje savršenog sosa. Kuvari skrobnu vodu nazivaju i „tečnim zlatom“, upravo zato što su samo dve-tri kašike dovoljne da bilo koji sos pretvore u najukusniji dodatak testenini, piše Miss7.
Šta raditi sa vodom od testenine
Za savršeno škrobnu vodu, morate paziti u kojoj količini vode kuvate testeninu. Ne bi trebalo da bude previše jer je cilj da se što više skroba zadrži u vodi.

Pixabay
Zato u šerpu sipajte vode koliko je potrebno da pokrije testeninu. Nakon što se testenina skuva, izvadite je iz lonca pomoću klešta ili kašike za testeninu, a savršeni koncentrat skroba će ostati u vodi.
Skrob daje vašem sosu svilenkasto bogatstvo, a so dodaje ukus.
Nikada ne bacajte preostalu vodu!
Sipajte u kalupe za led i stavite u zamrzivač. Svaki put kada pripremate sos, rižoto, čorbicu ili supu, dodajte 2 kocke smrznutog skroba vode i vaše jelo će dobiti potpuno novu dimenziju.

Shutterstock
A znamo i još jedan sjajan trik – poznata kuvarica Najdžela Loson jednom je otkrila da vodu iz kuvanja testenina koristi za pravljenje domaćeg hleba! Šta mislite o toj ideji?
Bonus video: