Zamenite pirinač ovom namirnicom: Ima manje šečera i skroba, a kilogrami nestaju

Slobodanka Ćorić Vesti 20.08.2023 16:37 0

Ona sadrži aminokiselinu lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije, kao i proteine, vitamine iz grupe B, vitamin E, razne antioksidanse, flavanoide, potom esencijalne minerale

kinoa

Shutterstock

Pirinač je jedna od najpopularnijih žitarica na svetu, ali svakako nije najbolja namirnica koju možete da unesete u organizam: smatra se izvorom „praznih“ ugljenih hidrata jer je u njemu najzastupljeniji skrob.

Uz to, obični beli pirinač ima visok glikemijski indeks (64), što znači da nivo šećera u krvi nakon njegovog konzumiranja raste brzo i naglo.

Zbog toga se sve češće mogu pronaći recepti u kojima se on zamenjuje integralnim smeđim pirinčem ili, još bolje, kinoom, piše Glossy.

Kinoa – koju još nazivaju „majkom svih zrna“ – jedna je od najbogatijih bezglutenskih namirnica koje se mogu naći u prirodi.

Ona sadrži aminokiselinu lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije, kao i proteine, vitamine iz grupe B, vitamin E, razne antioksidanse, flavanoide, potom esencijalne minerale (među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selen) i toliko biljnih vlakana da jedna šolja kinoe ima čak 21% preporučenog dnevnog unosa!

Zašto zameniti pirinač kinoom?

Kako navodi medicinska platforma Medicinenet, postoji mnogo prednosti kinoe, a neke od njih su:

kinoa ima niži glikemijski indeks od belog pirinča, što znači da ne podiže brzo nivo šećera u krvi
kinoa je bogata vlaknima i proteinima, sadrži veću količinu hranljivih materija i ima sličnu mekanu teksturu kao pirinač
šolja kinoe sadrži duplo više proteina i 5 grama više vlakana nego beli pirinač
kinoa sadrži manje kalorija i ugljenih hidrata od belog pirinča
kinoa smanjuje nivo triglicerida u krvi nakon obroka
kinoa ima veću količinu svih esencijalnih aminokiselina
kinoa ima veći udeo minerala (triput više kalcijuma, pet puta više gvožđa, osam puta više kalijuma, dvaput više mangana, cink, kog u pirinču nema…)

Komentari (0)
Loading