Najbolje domaće krofne: Meke kao duša, svojim ukusom osvajaju celu porodicu

Vesti 10.01.2024 19:52 0

Evo kako da napravite najbolje krofne ikada...

krofne

Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj krofni, donosimo vam odličan recept: veoma su ukusne, lako se prave i mekane su k’o duša.

Evo kako da napravite najbolje krofne ikada!

krofne

Shutterstock

 

Sastojci:

  • 700 grama brašna
  • dva jaja
  • 50 grama svežeg kvasca
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • jedna kašičica soli
  • jedna kašika šećera
  • narendana korica narandže ili limuna
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema: Brašno ubacite u dublji sud pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite kompaktno, mekše testo. Ako vam je previše retko, dodajte još malo brašna ili, ako je tvrdo, dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.

Prekrijte testo čistom krpom i ostavite oko 45 minuta da nadođe. Kada je testo nadošlo, izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podelite ga na dva dela. Rastanjite jedan deo oklagijom pa čašom vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalepile.

U dubljoj šerpi zagrejte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvišoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne dobro ocedite i stavljajte ih na salvetu da se upije višak ulja. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading