Niste sigurni koliko puta možete koristiti isto ulje za prženje: Iznenadiće vas odgovor čuvenog kuvara

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 08.10.2023 12:51 0

Pošto su za prženje potrebne visoke temperature, kuvar predlaže da se prvo izabere ulje sa visokom tačkom dimljenja

ulje

Shutterstock

U kolumni posvećenoj "kulinarskim zagonetkama", koju redovno objavljuje The Guardian, korisnik je tražio pojašnjenje o ulju za prženje, a neki poznati engleski kuvari su smislili da odgovore na pitanje. Prvo, Tom Hant, nagrađivani kuvar, pisac i aktivista koji radi na zaštiti biodiverziteta i promovisanju jednakosti podizanjem svesti o pitanjima koja utiču na naš sistem ishrane, uključujući otpad.

Pošto su za prženje potrebne visoke temperature, kuvar predlaže da se prvo izabere ulje sa visokom tačkom dima. Tu spada i ekstra devičansko maslinovo ulje, koje ne treba odbaciti zbog izuzetnog ukusa i preporučuje se upravo zbog "više tačke dimljenja nego što mnogi misle".

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Važno je, ako nameravate da ponovo upotrebite ulje, da obratite posebnu pažnju na hranu koju kuvate. Najvažnije je da ulje ne gori i ne dimi, u tom slučaju se mora baciti. Nakon prvog prženja, Hant dozvoljava da se ulje potpuno ohladi, a zatim ga filtrira kroz fino sito i gazu, pre nego što ga stavi u zatvorenu posudu na tamno mesto.

Drugi kuvari koriste druga ulja i druge sisteme za skladištenje ulja za prženje. Kuvarica i spisateljica Romi Gil ide majčinim stopama i svoje iskorišćeno suncokretovo ulje stavlja u staklenu teglu, dok Četna Makan svoje drži u tiganju sa poklopcem, filtrirajući ga neposredno pre upotrebe.

Ali koliko puta se filtrirano ulje može ponovo koristiti? Nekoliko puta, u zavisnosti od slučaja i stanja ulja, o čemu se uvek mora voditi računa. Ne bi trebalo da postane previše tamna ili penasta ili da ima bilo kakav sediment. Naročito ako počne da miriše, svakako je vreme da ga bacite. Chef Gill ga koristi čak šest puta za svoja vegetarijanska jela, Makan ga koristi i do pet puta.

 

img
11. 06. 2025 14:55

Zahid uputio ohrabrujuće reči: Biću jednako dobar, Partizan može u Ligu Evrope

img
11. 06. 2025 14:42

Medved uočen van staništa: Građani se savetuju na oprez

img
11. 06. 2025 14:51

(FOTO) Razotkrivena: Evo koja blokaderka organizuje i protest ''Žena u crnom''

img
11. 06. 2025 14:51

Poljska uvodi promene na granici sa Nemačkom: Oni će biti "veoma pažljivo proveravani"

img
30. 05. 2025 09:21

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

img
11. 06. 2025 13:23

PROBLEM PRED MEČ GODINE Partizan oslabljen, moguć kraj sezone za beka crno-belih

img
03. 06. 2025 09:13

Neodoljiva ponuda! Pun pansion po ceni Polupansiona – uz samo 299€ akontacije na ovom letovalištu!

img
11. 06. 2025 14:52

SJAJAN POČETAK Srbija pobedila Tursku na startu Lige nacija

img
11. 06. 2025 11:43

"TO JE UVEK NEŠTO NAJLEPŠE" Izgubio od Partizana, pa došao da bodri voljeni klub u finalu ABA lige

img
11. 06. 2025 14:50

OPŠTINA RAKOVICA OŠTEĆENA ZA VIŠE OD 10 MILIONA: Osumnjičeni pred tužiocem, otkriveni detalji hapšenja zbog korupcije

img
19. 05. 2025 10:11

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

img
11. 06. 2025 14:48

Mali: MMF predviđa dalji privredni rast Srbije, uprkos domaćim i globalnim izazovima FOTO

img
09. 06. 2025 09:06

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

img
02. 06. 2025 08:09

Saznajemo od Wayouta: Egipat – Odakle je sve počelo

img
11. 06. 2025 14:41

Šok transformacija Aneli Ahmić: Za samo mesec dana uspela da skine dvadeset kilograma, Luka ostao u šoku! (VIDEO)

img
11. 06. 2025 12:45

KRSTARENJE SLOTOVIMA Prati kalendar aktivnosti, jer svakog dana te čekaju nove prilike za bonus, a mesečni fond dostiže čak 20 miliona dinara!

Komentari (0)