Želite da pređete riđokose? Ovi saveti su sve što treba da znate

Marina Đurđević Vesti 12.08.2023 13:36 0

Bakarna boja kose je često popularna zbog svoje privlačnosti i jedinstvenog izgleda

kosa

Shutterstock

Ovo su neki od  razloga zašto je bakarna boja kose tako omiljena među ženama.

Individualnost

Bakarna boja kose je relativno retka u prirodnom stanju, stoga je izbor bakarne boje često povezan sa izražavanjem individualnosti i izdvajanjem iz mase. Ljudi često žele da istaknu svoju jedinstvenost i privuku pažnju, a bakarna boja kose im pomaže da postignu upravo to.

Toplina i sjaj

Bakarna boja kose ima bogate tople tonove koji mogu da dodaju osvežavajući sjaj i toplinu licu. Kombinacija crvenih, narandžastih i smeđih nijansi stvara intenzivnu boju koja može izgledati izuzetno atraktivno i zdravo.

Trendovi i poznate osobe

Popularnost bakarne boje kose može biti podstaknuta trendovima i slavnim ličnostima koji je neguju. Često vidimo poznate osobe koje nose bakarnu boju kose na crvenim tepisima ili u medijima, što može podstaći druge da slede njihov primer i isprobaju ovu boju.

Prilagođavanje tena

Bakarna boja kose idealna je za prilagođavanje različitim tonovima kože. Od svetlijih do tamnijih nijansi, postoji mnogo varijacija bakarne boje koje se mogu prilagoditi različitim tenovima, stvarajući skladan i prirodan izgled.

Važno je napomenuti da su preferencije boje kose individualne i razlikuju se od osobe do osobe. Ono što je popularno u jednom trenutku može se promeniti u budućnosti, pa je važno da odaberete boju koja vam lično odgovara i sa kojom se osećate najprijatnije. Kako odabrati nijansu bakarne boje kose u skladu sa vašim tenom?

Odabir prave nijanse bakarne boje kose koja će se uklopiti sa vašim tenom može biti izazovno, ali narednih nekoliko smernica vam mogu pomoći da izaberete najbolju opciju!

Toplina ili hladnoća tona kože: Prvo, definišite da li vaš ten ima toplu ili hladnu podlogu. Ako su vene zelenkaste, imate topli ton kože, dok plavičaste vene ukazuju na hladni ton kože. Bakarne nijanse sa više crvenih, zlatnih ili narandžastih tonova bolje odgovaraju toplijim tonovima kože, dok bakarne nijanse sa više smeđih ili bakrenih tonova bolje odgovaraju hladnim tonovima kože.

Intenzitet tena: Takođe bi trebalo da uzmete u obzir i intenzitet svog tena, odnosno da li je svetliji ili tamniji. Ako imate svetliji, možete se odlučiti za svetlije nijanse bakarne boje kako bi vam kosa izgledala prirodno. S druge strane, ako imate tamniji ten, možete razmisliti o tamnijim nijansama bakra kako biste bolje istakli i stvorili kontrast.

Konsultovanje sa profesionalcem: Ako niste sigurni koja bi nijansa bakarne boje bila najbolja za vaš ten, uvek je dobro da pitate svog frizera. Oni imaju stručno znanje i iskustvo u području bojenja kose, pa će moći da vam daju najbolje savete i preporuke bazirane na vašem konkretnom primeru.

Isprobavanje privremenih opcija: Ako još uvek niste sigurni koja nijansa bakarne boje najbolje odgovara vašem tenu, možete isprobati privremene opcije poput ispiranja ili pramenova kako biste videli kako određena nijansa izgleda na vašoj kosi i uz vaš ten. To vam omogućuje da eksperimentišete pre donošenja trajne odluke.

Važno je da naglasimo da su ove smernice samo smernice i da je konačni odabir nijanse bakarne boje kose vaš ličan i zavisi od vaših želja i vašeg stila. Sve dok vam se sviđa i osećate se prijatno sa bojom koju ste odabrali, to je ono najvažnije! Kako da odaberete najbolju farbu bakarne boje kose?

Kada birate farbu za bakarnu boju kose, važno je da uzmete u obzir nekoliko ključnih faktora kako biste dobili najbolje rezultate.

Marka farbe

Kvalitetna marka farbe za kosu često će pružiti bolje rezultate i dugotrajniju boju. Preporučljivo je odabrati poznate i pouzdane marke koje su specijalizovanje za farbanje kose. Proverite recenzije i preporuke kako biste pronašli proizvode dobrog kvaliteta.

Boja i broj nijanse

Kada birate farbu za bakarnu boju kose, potražite boje koje su posebno označene kao bakarne ili imaju bakarne tonove. Na ambalaži farbe obično se nalaze brojevi nijansi koji označavaju intenzitet i ton boje. Odaberite broj nijanse koji najbolje odgovara željenom rezultatu, a koji je u skladu sa prethodno pomenutim smernicama o tonu i intenzitetu tena.

Permanenti ili polupermanenti

Farbe za kosu dolaze u dve osnovne vrste – permanentne i polupermanentne. Permanentne farbe traju duže i pružaju dugotrajniju boju, dok polupermanente farbe traju kraće, ali mogu biti nežnije, odnosno blaže u tretiranju vlasi. Razmislite o tome koliko dugo želite da zadržite bakarnu boju i koliko ste spremni da održavate tu boju.

Dodatne karakteristike farbe

Pripazite na dodatne karakteristike farbe koje mogu biti korisne za zdravlje kose. Na primer, neke farbe sadrže hidratantne sastojke ili faktore koji pomažu očuvanju vlage u kosi i sprečavaju isušivanje. Takođe, farbe koje su bez amonijaka ili sa nižim sadržajem amonijaka mogu biti blaže prema kosi.

Opet moramo podsetiti da ako niste sigurni koja farba je najbolja za postizanje željene bakarne boje kose, uvek je najbolje da se posavetujete sa profesionalnim frizerom. Kako se bakarna boja kose slaže sa pramenovima?

Kombinacija bakarne boje kose sa pramenovima može stvoriti višedimenzionalan izgled. Evo nekoliko smernica za odabir pramenova koji se dobro slažu s bakarnom bojom kose.

Ton pramenova

Kada odabirete pramenove za bakarnu boju kose, poželjno je odabrati nijanse koje se slažu sa toplim tonovima bakra. Možete razmisliti o pramenovima u nijansama zlatne, medene, bakarne ili svetlije smeđe boje. Ovi tonovi će stvoriti lepu harmoniju i dodati volumen vašoj bakarnoj boji kose.

Tehnika farbanja

Postoji nekoliko tehnika farbanja koje možete razmotriti za pramenove u kombinaciji s bakarnom bojom kose.

“Balajaž" (Balayage) tehnika, koja stvara prirodan i zanosan izgled, često se koristi za dodavanje pramenova u bakarnu boju kose.

“Ombre” tehnika, koja postupno prelazi iz tamnije u svetliju boju, takođe može stvoriti lep kontrast sa bakarnom bojom.

Kontrast i intenzitet

U zavisnosti od vaših želja, možete se odlučiti za pramenove koji su svetliji ili tamniji od vaše bakarne boje kose kako biste stvorili kontrast. Na primer, svetliji zlatni ili platinasti pramenovi mogu stvoriti intenzivniji kontrast sa bakarnom bojom, dok tamniji smeđi pramenovi mogu stvoriti suptilniji kontrast. Izbor intenziteta pramenova zavisi od toga koliko dramatičan izgled želite da postignete.

Prirodni izgled

Ako želite da postignete prirodniji izgled sa pramenovima, možete odabrati tehnike bojenja koje stvaraju mekše prelaze između bakarne boje kose i pramenova. Na primer, pramenovi koji su nekoliko nijansi svetliji ili tamniji od bakarne boje mogu stvoriti suptilan i prirodan izgled.

Važno je da se konsultujete sa profesionalnim frizerom kako biste dobili personalizovane preporuke za pramenove u kombinaciji s bakarnom bojom kose. Oni će moći uzeti u obzir vašu prirodnu boju kose, ton tena i željeni stil kako bi stvorili najbolji izgled za vas.

Kako postići bakarne nijanse - saveti za farbanje

Postizanje nijansi bakarne boje kose može se postići kroz nekoliko različitih metoda farbanja.

Klasično farbanje kose

Klasično fabranje kose je postupak u kom se boja nanosi na sve vlasi. Da biste postigli bakarnu boju, odaberite farbu za kosu u bakarnoj nijansi i sledite uputstva proizvođača. Važno je da znate da će rezultat zavisiti od vaše prirodne boje, pa je moguće da će biti potrebno više postupaka farbanja ili prirodno posvetljenje kose.

“Balayage” ili “ombre” farbanje

“Balayage” i “ombre” su tehnike farbanja koje stvaraju prirodan i prelazni izgled sa naglaskom na vrhovima kose. Možete odabrati bakarne nijanse za pramenove ili vrhove kose koji će se pomešati sa vašom prirodnom bojom. Ove tehnike pružaju višedimenzionalnosti i manje održavanja, jer koren kose ostaje prirodan.

“Bakarni” pramenovi

Bakreni pramenovi su sjajan način da se dodaju bakarne nijanse kosi bez potpune promene boje. Možete odabrati nekoliko tankih pramenova u bakarnoj boji koje će frizer odlučiti prema željenom uzorku. To će stvoriti naglašeni i živopisni izgled.

Ispiranje boje

Ako želite privremeni učinak, ispiranje boje može biti opcija. Bakarne uzorci za kosu mogu se koristiti privremeno za dodavanje bakarne boje kosi. Ove boje obično traju nekoliko pranja i ispiraju se s vremenom.

Pre nego što se upustite u farbanje kose u kućnim uslovima, važno je pročitati uputstva proizvođača, testirati proizvod na malom pramenu kose kako biste proverili rezultat i uvek slediti sigurnosne mere opreza kako biste zaštitili kosu od oštećenja. Kako odabrati nijansu bakarne boje kose u skladu sa određenim tipom kose?

Kada odabirete bakarnu boju kose, važno je uzeti u obzir vaš tip kose kako biste postigli najbolje rezultate. U nastavku vam predočavamo savete kako da izaberete najbolju nijansu bakarne boje kose u skladu sa kvalitetom vaših vlasi, odnosno tipom kose koju imate.

Za svetlu kosu: Ako imate svetlu kosu, već imate dobru osnovu za postizanje bakarne boje. Možete odabrati svetlije nijanse bakra poput svetle bakarne, medene ili zlatne boje. Ove nijanse će se lepo uklopiti s vašom prirodnom bojom kose i pružiti prirodan izgled.

Za tamnu kosu: Ako imate tamnu kosu, postizanje bakarne boje može zahtevati dodatne korake, poput prethodnog posvetljivanja. Za tamnu kosu, preporučljivo je odabrati intenzivnije i bogatije nijanse bakra poput duboke bakarne, kestenjaste bakarne ili tamne bakarne boje. Ove tamnije nijanse će stvoriti kontrast sa vašom prirodnom bojom kose.

Za tanku kosu: Ako imate tanku kosu, možete odabrati svetlije nijanse bakra kako bi kosa izgledala puna volumena. Nijanse poput svetlobakarne, koralnobakarne ili zlatno-bakarne mogu dodati iluziju gustoće i volumena.

Za kovrdžavu kosu: Bakarna boja može izgledati izvanredno na kovrdžavoj kosi. Svetle i srednje nijanse bakra poput bakarne zlatne, svetlobakarne ili kestenjasto-bakarne boje mogu dodati prekrasan sjaj i dimenziju vašim kovrdžama.

Za ravnu kosu: Ravna kosa može stvoriti lep kontrast sa bakarnom bojom. Možete odabrati bogate nijanse bakra poput duboke bakarne, bakarne crvene ili tamnobakarne boje kako biste istakli lepotu ravne kose.

Komentari (0)
Loading