Kako da znate da li u trešnjama ima crva? Naučite ove trikove i izbegnite neprijatnosti

Vesti 11.07.2023 18:00 0

Trešnje - zrele i mirisne - neodvojivi su deo vrelog leta

Kako da znate da li u trešnjama ima crva? Naučite ove trikove i izbegnite neprijatnosti

Shutterstock

Međutim, ponekad u plodu možemo da nađemo ponekog crva. Kako da znamo da li naše trešnje imaju crve?

Trešnje su odličan izvor vitamina C i joda. Nažalost, neki ljudi se plaše da će prilikom žvakanja trešnje naletjeti na odvratnog bijelog crva koji se ponekad krije u njima. 

Kako znati da li u trešnjama ima crva ?

Beli crvi koji se ponekad nalaze u zrelom voću su larve Rhagoletis cerasi , mušice iz porodice semena.

Najpouzdaniji način da se potvrdi prisustvo crva u trešnjama je pažljivo proveravanje ploda. Potražite rupe na kožici koje mogu ukazivati na to da je crv već izašao iz unutrašnjosti ploda.

Drugi znak koji treba potražiti su promena boje ili sitni tuneli u mesu, vidljivi čak i spolja , što ukazuje da je crv još uvek prisutan u trešnji i da jede plod iznutra prema spolja.

Kako se rešiti crva?

Trešnje, kao i sve ostalo voće, treba dobro oprati pre jela. Da biste uklonili neželjene stanare trešanja, nije dovoljno da ih isperite pod tekućom vodom.

Da biste se oslobodili crva, voće stavite u činiju i prelijte hladnom vodom tako da bude potpuno potopljeno. Dodajte kašiku soli ili sirćeta u vodu, oboje će ubiti crve. Ostavite voće u činiji 15-20 minuta, a zatim lagano promešajte. Uginule larve će isplivati na površinu - treba ih sakupiti i baciti, a trešnje isprati čistom vodom.

 

Komentari (0)
Loading