Za sve DOMAĆICE: Zahvaljujući ovim TRIKOVIMA, nikada više nećete morati da PEGLATE ZAVESE!

Vesti 14.12.2021 13:10 0

Peglate svoje zavese satima, a one i dalje ne izgledaju kako bi trebalo? Da li vas ova aktivnost drži budnim noću? U tom slučaju stižemo u pomoć! Sa ovim pametnim trikovima, nikada više nećete morati da peglate zavese

peglanje

Shutterstock

Bliže se praznici i započeli ste generalno čišćenje? Međutim, kada pomislite na to da vas čeka peglanje zavesa dugih nekoliko metara, da li vam se išta radi? Na sreću, znamo i neke trikove da više nikada ne morate da izgubite duge sate za daskom za peglanje. Pogledajte šta vam je potrebno da bi vaše zavese izgledale sjajno nakon pranja.

Šta učiniti da se zavese ne gužvaju tokom pranja?

Osnova je odgovarajući način pranja i sušenja zavesa. Ako želite da izbegnete peglanje nakon što ih izvadite iz bubnja, zapamtite nekoliko važnih tačaka.

Način pranja

Ne zaboravite da ubacite zavese presavijene u kocke u bubanj. Još bolja ideja je da ih operete u posebnoj vrećici za zavese. Ako je nemate, možete koristiti jastučnicu za ovo. Važno je da je bela. U suprotnom, zavese mogu izgubiti snežno belu boju.

Takođe, zapamtite da ne ubacujete sve svoje zavese u jednom pranju. Bubanj treba da bude 1/3 napunjen. Na taj način se materijal neće nepotrebno gužvati.

Temperatura i brzina pranja

Pre svega, najvažnija stvar je temperatura pranja. Ne bi trebalo da pređe 30 stepeni C. Pored toga, brzina centrifuge ne bi trebalo da bude veća od 400. Najbolje je ako izaberete program za ručno pranje u veš mašini ili onaj koji je namenjen pranju zavesa.

Prašak za pranje zavesa

Važno pitanje je i deterdžent kojim perete zavese. Naravno, najbolja opcija će biti sredstva posvećena zavesama. Međutim, postoje i veoma dobre zamene. Sve što treba da uradite je da posegnete za, na primer, tečnosti za pranje vune ili delikatnih tkanina. Takođe je dobra ideja staviti kašiku sode bikarbone u bubanj. Zahvaljujući tome, vaše zavese će duže ostati bele.

S druge strane, ako želite da tkanina bude dobro uređena, koristite... balzam za kosu! Da, ovo nije šala. Ova kozmetika će omekšati vlakna i učiniti da vaše zavese izgledaju kao one u katalozima sa prelepim enterijerom.

Sušenje

Sušenje je takođe veoma važno pitanje. Zavese od veštačkih materijala i dalje treba da budu mokre kada ih okačite na prozor. Pod uticajem sopstvene težine peglaju se. Zauzvrat, one od prirodnih tkanina treba sušiti ravno. Najbolje je da prvo na sušač stavite ćebe, kako zavese ne bi imale ružne deformacije.

Komentari (0)
Loading