Evo na sta treba da obratite pažnju dok kupujete namirnice
Meso
Ako mu prođe rok, meso može biti vrlo opasno. Setite se samo koliko puta ste čuli da je neko dobio salmonelu zbog trovanja piletinom. Isto kao i kod ribe, kod mesa ćete vrlo brzo po mirisu primetiti da je pokvareno a u nekim mesarama se oseti loš miris jos sa vrata, a ako je poprimilo čudnu boju i nije svetlo roze boje ne kupujte.
Sirevi
Postoji mnogo vrsta sireva, a najkvarljiviji su oni meki. Razlog tome je jer su puni vode pa se u toj vodi mogu nakupiti različite bakterije koje vremenom kvare sir i on ispusti svu vodu i po tome mozete prepoznati sir koji ne valja,ako kupujete na meru naravno,jer upakovan sir ne vidite u pakovanju.
Kada kupujete tvrde sireve na meru obratite pažnju na površinu sira da li je ispucala ili ne,ako jeste to znači da sir dugo stoji i da je već star.
Med
Med ne moze da se pokvari ali zato moze biti lažan(napravljen od šećera) zato kada kupujete med najbolje je uzimati od proverenih prodavača,najbolje ako znate lično pčelara koji se time bavi. Ali ako morate da kupite u prodavnici vodite računa da bude gust med a ako slučajno nađete ušećeren med taj je sigurno pravi a ne veštački.
Voće i povrće
Kada kupujete voće i povrće gledajte u teksturu površine tj.da nije smežurana kora od jabuke,kruške ili krompira. Takođe voće i povrće ne bi trebalo da bude mekano već čvrsto i da su boje normalne bez uočljivih tragova kvarenja. Posebno obratite pažnju kada kupujete brokoli i karfiol jer oni umeju da izgledaju čvrsto iako su mekani.
Banane su dobre kakve god da je kora boje sve dok nije tamno smeđa ali umeju biti mekane iznutra iako su svetlo žute pa ih treba lepo pregledati prilikom kupovine.
Lisnato povrće ne kupujte kad su listovi vidljivo smežurani ili počinju da se suše.