Omiljeno piće horoskopskih znakova: Evo koji znak najviše voli čašicu

Vesti 09.03.2023 19:11 0

Istraživanja su pokazala da je ovaj začin štetan po zdravlje

Omiljeno piće  horoskopskih znakova: Evo koji znak najviše voli čašicu

Foto: Shutterstock

 

Ko voli pikantnije ukuse, neće odoleti da u hranu doda neki manje tradicionalan začin. Pored provansalske mešavine, koja je sve popularnija kod nas, karija - a koji vole ljubitelji orijentalnih jela, kurkuma je postala jedan od sve traženijih. Osim što poboljšavaju ukus, mnogi začini su veoma korisni za zdravlje.

Međutim, kako su nedavno otkrili američki naučnici sa Nacionalnog instituta za sistem za varenje, nisu svi začini podjednako korisni. Neki su u stanju, naprotiv, da poremete rad određenih organa. Jedan od njih je i kurkuma.

Zašto je kurkuma opasna?

Tokom istraživanja, naučnici su otkrili da prekomerna konzumacija kurkume može dovesti do fatalnog oštećenja jetre. Ovo stanje se manifestuje žutilom beonjača i kože, kao i mučninom i povraćanjem. Pacijenti koji se susreli sa ovom tegobom, u većini slučajeva su bili ljubitelji indijske kuhinje. Tipično za ovu kuhinju jeste da se mešaju razni začini, među kojima je i kurkuma. 

Ipak, lekari kažu da ovi simptomi ne moraju nužno da se jave kod svih koji vole i često konzumiraju ovaj začin. Prvenstveno treba proveriti stanje jetre, jer kada je ovaj organ bolestan i ne funkcioniše kako treba, ne proizvodi bilirubin - supstancu koja se formira tokom prirodne razgradnje crvenih krvnih zrnaca, obično se javlja gorepomenuto žutilo. Zato, pre nego što za ove simptome okrivite kurkumu, potrebno je prvo da uradite neophodmne analize i sa lekarom proverite u kom je stanju jetra. 

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading