Čika NIKOLA je vodio mnoge poznate KAFANE po Beogradu, a ovo je bio njegov TAJNI recept za najbolji ŠUMADIJSKI ČAJ!

Andrea Orlandić Vesti 05.11.2021 11:54 0

Ovaj recept za vruću rakiju ili "Šumadijski čaj" zasnovan je na iskustvima čika Nikole koji je vodio poznate kafane u Beogradu: "Marš na Drinu", "Smederevo", "Prešernova Klet" i još mnoge

Čika NIKOLA je vodio mnoge poznate KAFANE po Beogradu, a ovo je bio njegov TAJNI recept za najbolji ŠUMADIJSKI ČAJ!

Shutterstock

Grejanje žestokih alkoholnih pića nije neuobičajeno ali se ovaj način konzumacije ipak vezuje za prostor centralne Srbije

Sastojci: 5,5 dl rakije (slabijeg kvaliteta), 0,5 dl ruma, 4,5dl vode i 250g šećera. 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja


Priprema:

Šećer stavi u sud i lagano otapajte. Poželjno je staviti sasvim malo vode, jednu kašičicu do dve ukoliko je vatra jaka da ne bi došlo do zagorevanja donjeg sloja šećera koji kasnije kvari aromu pića. Kada šećer počne da poprima braonkastu boju prelite ga vodom, pošto se sve lepo sjedini dodajte rakiju.

Ukoliko u rakiji postoji izvesna količina metil alkohola, njegova tačka ključanja je oko šest stepeni niža od tačke ključanja etil alkohola. Kod takve rakije kada započne pojava prvih sitnih mehurića njihov intenzitet počinje prividno da slabi posle 10ak sekundi  sa tendencijom smanjenja, pa tek nakon toga  ponovo počinje strujanje, što je znak da je metil ispario.

Drugi intenzivniji nalet ključanja znak je da je počelo isparavanje etila. Kod kvalitetne rakije koja ne sadrži otrovni metil alkohol ova pojava izostaje.

Rakija je u tom trenutku (kada baci prvi ključ) skoro gotova. Kada se skloni sa vatre treba u tu količinu dodati bar oko 0,5dl ruma, čija aroma neće dominirati ali će neverovatno doprineti neponovljivoj aromi šumadijskog čaja.

Zavisno od ukusa u ovako pripremljeno piće može se dodati po želji još izvesna količina šećera, ko voli slađe, ali previše slatka rakija pravim poznavaocima kvari uživanje.

img
14. 04. 2025 08:58

SRPSKI PAVILJON ZABLISTAO U OSAKI! Maskote Ekspa 2027. predstavljene u Japanu, imena biraju naši građani (FOTO)

img
17. 04. 2025 02:28

Na stubu srama! Dragana se ponovo distancirala od Mator, Tomićeva skroz prebledela, pa ukućani održali lekciju (VIDEO)

img
04. 04. 2025 07:13

Zemlja vatre i nara na obali Kaspijskog jezera stiže na EXPO 2027 Beograd

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

img
08. 04. 2025 13:52

VAŽAN TRENUTAK NA BEOGRADSKOJ BERZI Danas je ostvaren istorijski iskorak za srpsko tržište kapitala

img
11. 04. 2025 12:35

U SUSRET EKSPU Pre Beograda na svetskoj izložbi predsatvalja se Osaka, paviljoni za prve goste se otvaraju u nedelju

img
17. 04. 2025 04:00

KIŠA ĆE LITI KAO IZ KABLA Beograd i ovi delovi Srbije na udaru nevremena, na snazi narandžasti meteo alarm!

img
17. 04. 2025 02:53

ZALEPIŠE JE ZA DNO! Mateja isponižavao Aneli, Luka je nablatio, šutnuli je u paketu, pa ih je Anđela RASKRINKALA (VIDEO)

img
16. 04. 2025 22:00

Na današnji dan, 17. april

img
06. 04. 2025 10:27

Na ponos Srbiji: EXPO 2027 Beograd podržao Beogradski maraton u trci za čovečanstvo

img
04. 04. 2025 14:20

ISPROBAJ NAJBOLJI LIVE Igraj pametno i svakog dana pokupi bonus za klađenje uživo!

img
16. 04. 2025 20:55

METEOROLOG OTKRIVA: Evo kakvo nas vreme očekuje za Uskrs

img
17. 04. 2025 02:35

HAOS NA SVE STRANE! Stanić razmontirao Anu i Kordu, urnisao Nikolićevu zbog odnosa sa Stefanom potkačio Radu, ona mu POKAZALA ZUBE (VIDEO)

img
16. 04. 2025 20:38

СВЕ ЗБОГ ТРАМПА: Поскупљује омиљена онлајн продавница Срба

img
12. 04. 2025 07:50

SVEČANOM CEREMONIJOM OTVOREN EKSPO 2025 ,,Svetska izložba je mesto susreta, napretka i inovacije“

img
16. 04. 2025 17:53

MIT Objavljeno rešenje o raspodeli sredstava na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije

Komentari (0)