Mirisi detinjstva dopiru iz kuhinje i sa „Instagram“ naloga Olje Balašević. U retro šerpi na tufne krčkala se krompir-čorba, spremljena na starinski način koga se prisetila u svojoj knjizi Planeta Dvorište, a očigledno ga se i danas drži.
- Što se krumplileves tiče, u godinama koje su usledile bila je najsigurniji način da nas sve okupi i za pravim stolom, ta čorba je pre bila lek nego hrana, i samo bi ponekad, u onim najizdašnijim danima oko prvog u mesecu, u njoj zaplivao i koji komad mesa ili kolut debrecinera koji bi gotovo uvek ostao na dnu ispražnjene tufnaste šerpe, jer niko nije želeo da baš on bude taj kome će pripasti nešto više od podjednako iseckanog krompira. Tetka Anuška je te lego krompiriće oblikovala takvom posvećenošću da se tu nisam nikako petljala nego samo oko ljuštenja, pazeći da ljusku režem što je tanje moguće, a recept zapamtim što bolje.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Mađarske domaćice složiće se sa Oljom da ljusku treba rezati što tanje. Ako i vi želite da probate ovo jednostavno jelo „na kašiku“, koje poreklo vodi iz centralne Evrope i često se sprema u Mađarskoj, Nemačkoj, ali i u našim krajevima, posebno u Vojvodini, prilažemo jedan bakin recept.
Recept Olje Balašević za starinsku krompir-čorbu
Sastojci:
3 veća krompira
1 kašika brašna
1 kašičica aleve paprike
800 mililitara vode
Prstohvat soli (peršun, biber, mirodjija po ukusu)
Način pripreme:
Krompire oljuštite pa isecite na komade jednake veličine. Ja uvek sečem manje kocke jer se tako brže skuvaju.
U odgovarajućoj šerpici sipajte ulje i zagrejte na umerenoj temperaturi. Dodajte kašiku brašna i uz mešanje upržite tako da postane svetlo smedje boje.. Dodajte zatim alevu papriku i još jednom dobro promešajte da se sjedine. Sada dodajte pripremljene krompiriće, pa upržite još minut sve zajedno.
Postepeno nalijte vodu, takodje uz mešanje da bi se zaprška ravnomerno rasporedila i pomešala sa vodom. Ostavite da se čorbica kuva na umerenoj temperaturi.
Kada krompirići omeknu, i čorbica postane gušća, gotovo je. Sklonite sa ringle, pa dodajte začine i dobro promešajte. Sačekajte da se čorbica malo prohladi, pa poslužite dok je još topla.

U SUSRET EKSPU Pre Beograda na svetskoj izložbi predsatvalja se Osaka, paviljoni za prve goste se otvaraju u nedelju
UŽIVO NA TV PINK I PINK.RS! Predsednik Vučić se obraća naciji

Zemlja vatre i nara na obali Kaspijskog jezera stiže na EXPO 2027 Beograd

ISPROBAJ NAJBOLJI LIVE Igraj pametno i svakog dana pokupi bonus za klađenje uživo!
SRBIJA DOBILA NOVU VLADU! Premijer Đuro Macut - Ovo su svi ministri u njegovom kabinetu

Slovačka odlučno rekla "ne"! Zavrnuli im česmu, za njih više nema ni cvonjka!

Na ponos Srbiji: EXPO 2027 Beograd podržao Beogradski maraton u trci za čovečanstvo

Sa panela "ETS i CBAM – šta je za Srbiju i region bolje?" OIE investicije šansa za pregovore sa EU
Košta boga oca! Tea Tairović pokazala verenički prsten! (FOTO)

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

VAŽAN TRENUTAK NA BEOGRADSKOJ BERZI Danas je ostvaren istorijski iskorak za srpsko tržište kapitala

SRPSKI PAVILJON ZABLISTAO U OSAKI! Maskote Ekspa 2027. predstavljene u Japanu, imena biraju naši građani (FOTO)

Ofarbala jaja za Vaskrs u WC šolji! Ljudima se želudac okreće - milioni su zgađeni njenim postupkom (VIDEO)

STIŽU PARE: Vučić najavio - Na moj predlog od sutra kreće isplata

Plata stiže pet dana ranije! Vučić objavio sjajne vesti
