Neophodni sastojci:
- 5 kg zrelog paradajza, 2-3 grančice celerovog lišća
- 40 grama šećera
- 1 dl vinskog sirćeta
- 2 dl ulja
- 3 lista lorbera
- 5 ljutih papričica (ukoliko želite ljut kečap),
- 1 kašika soli
Ova količina proizvoda je dovoljna sa sam manjih tegli.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Priprema:
Oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom, pa sitno iseckati lišće celera. Vrlo sitno iseckati ljute papričice. Paradajz oljuštiti i samleti u blenderu. Ukoliko imate mašinu za pravljenje soka od paradajza, koja prilikom mlevenja odvaja ljuske od ploda, koristite istu. Sok od paradajza stavite u veću šerpu, pa zagrejte do ključanja, a zatim smanjite temperaturu na vrlo tiho kuvanje. Dodajte seckani celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. Kuvati koliko je potrebno da bi se količina smanjila na 1/3, u početku mešajući povremeno, a kasnije. Proverite da li je kečap dovoljno slan, pa dosolite ukoliko je potrebno.
Odaberite lepe tegle koje nisu oštećene, ostavite ih da se ocede, a pola sata pre završetka kuvanja kečapa stavite ih na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C. Isključite ringlu na kojoj se kuvao kečap, a i rernu. Vadite suvom krpom jednu po jednu teglu, i uvek zatvorite vrata od rerne da se ostale tegle ne bi hladile. Punite tegle kečapom pomoći manje kutlače ili levka za punjenje tegli.
Ispod svakog poklopca stavite komad celofana, da kečap ne bi došao u dodir s poklopcem. U slučaju da nemate poklopce, stavite po 2 komada celofana sa dve gumice. Tegle uviti u nešto toplo, dobro ih ušuškati i ostaviti da se hlade naredna dva dana. Potom ih odložite na neko hladno i tamno mesto.
PRIJATNO!