Ove JESENI morate da probate MALIDŽANO: Popularni BELI AJVAR zaludeo je MLADE DOMAĆICE, tvrde da jedan SATOJAK daje poseban ŠMEK

Izvor: Ž. T. Vesti 04.10.2022 19:00 0

Malidžano tradicionalno zovemo beli ajvar

Ove JESENI morate da probate MALIDŽANO: Popularni BELI AJVAR zaludeo je MLADE DOMAĆICE, tvrde da jedan SATOJAK daje poseban ŠMEK

Printscreen/Youtube

Ovo je zapravo namaz od pečene zelene paprike i patlidžana. Ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano.

Namaz se pravi od popularnih paprika "šilja" i plavog patlidžana. Sastojak koji ipak namazu daje posebnu draž jeste senf.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Sastojci:

  • 4 kg zelene mesnate paprike
  • 5 kg patlidžana
  • 1 l ulja
  • 1,5 dl sirćeta
  • 150 g senfa
  • 200 g šećera
  • 100 g soli

Priprema:

Patlidžan i paprku dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, pa ih očistite.

Paprike oljuštite i očistite, pa stavite u cediljku  da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite.

Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.

U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Pri kraju prženja, posle otprilike sat vremena, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu.

Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, malidžano je gotov.

Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

 

 

Komentari (0)