Trikovi zbog kojih su domaćice KONAČNO presrećne: Ne morate da RONITE SUZE dok sečete luk, ovo su cake starih KUVARA

Vesti 30.09.2022 09:00 0

Još u vreme starih Rimljana je korišćen za lečenje različitih bolesti i stanja

crni luk

Shutterstock

 

Teško se može zamisliti neko kuvano jelo u kojem obavezni sastojak nije crni luk, zato se može reći da je univerzalno povrće.

Ovo povrće je dobro za sve - ukusno je i zdravo, dok samo čišćenje luka nije prijatna aktivnost. Ovo posebno teško pada kuvarima kada je potrebno oljuštiti veliku količinu luka, ili sitan i mali luk.

Čim se luk iseče, ćelije luka oslobađaju supstance koje formiraju gas koji se diže u oči. Svaka ćelija luka sadrži dva jedinjenja. U spoljašnjem sloju ćelija, to je aminokiselina koja sadrži sumpor, izoalin, unutar ćelije je enzim alininaza. Kada sečete luk, dve supstance dolaze u kontakt i enzim razlaže aminokiselinu u odvojene delove a što izaziva peckanje u očima a samim tim i plakanje.

Evo jednostavnih trikova koji će vam olakšati posao i rešiti vas suzenja očiju.

  • Prvi savet je da koristite oštar nož. Tup nož će više oštetiti ćelije luka čime će se osloboditi i više enzima.
  • Luk možete da stavite sat vremena u frižider jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance. Osim toga, možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta pre rezanja, ali vodite računa jer tada možete teže seći luk.
  • Oštricu noža možete da namažete limunovim sokom koji treba da ublaži delovanje sumpornih jedinjenja, ali nož treba da protrljate nakon svakog sečenja.
  • Neki savetuju da se područje oko korena luka zadnje nasecka jer se u tom delu nalazi najviše sumpora.

Ishrana bogata crnim lukom odraziće se pozitivno na vaš izgled i zdravlje, poručuju nutricionisti! Oni koji se okrenu ovom povrću mogu da smanje rizik od nekih vrsta raka, poprave izgled kože i kose, ali i raspoloženje!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading