Ajvar od CEPKANIH PAPRIKA: Po receptu STARIH SRPSKIH DOMAĆICA, priprema je jednostavna a ukus NEODOLJIV

Vesti 21.09.2022 11:20 0

Ajvar od cepkane paprike je neodoljiva zimska poslastica

Ajvar od CEPKANIH PAPRIKA: Po receptu STARIH SRPSKIH DOMAĆICA, priprema je jednostavna a ukus NEODOLJIV

Shutterstock

 

Sezona crvenih paprika je u punom jeku, tako da je idealno vreme da napravite cepkani ajvar, u čijem fenomenalnom ukusu ćete uživati tokom cele zime. Donosimo vam proveren recept od iskusnih domaćica!

Ukoliko niste spremali do sada ajvar na ovakav način, obavezno probajte, jer čim osetite njegov ukus, skoro je izvesno da ćete popuno zaboraviti klasičan način pravljenja.

Potrebno sastojci:

  • 10 kg crvenih paprika
  • 250 ml ulja
  • 3 kašike šećera
  • 100 ml alkoholnog sirćeta
  • soli po ukusu
  • 2 glavice belog luka (po želji)

Način pripreme:

Paprike ispeći, potom oguliti koru sa njih i očistiti ih od semenki. Zatim ih ostaviti da se dobro ocede. Nakon toga ih ručno iscepkajte ili iseckajte na veće komade.

Tako iseckane paprike staviti u lonac sa širokim dnom na šporet. U njih dodati prethodno zagrejano ulje, sirće, sećer i so, pa sve dobro sjediniti. Po ukusu možete dodati i iseckan beli luk na listiće.

Ajvar je gotov kada mešanjem varjačom vidimo dno šerpe.

Sipajte ga u čiste i sterilisane tegle. Uvijte ih u nešto toplo (ćebad, jakne) i ostavite ih da se ohlade, najbolje 24h. Ajvar čuvati na suvom i hladnom mestu.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading