Najlepši slavski kolač: Približava se Mala Gospojina, a domaćice obožavaju ovaj STARINSKI recept

Izvor: K.Ć. Vesti 19.09.2022 22:30 0

Napravite najlepši slavski kolač

Najlepši slavski kolač: Približava se Mala Gospojina, a domaćice obožavaju ovaj STARINSKI recept

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna TIP-400
  • 500 ml mlake vode
  • 120 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema:

Izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i malo mlake vode. U brašno dodajte prašak za pecivo, pa u veću posudu sipajte kvasac, ulje i vodu. Žicom umutite, pa postepeno dodajte brašno. Mešajte testo žicom da se sastojci sjedinte. Kada postane gusto mesite rukama. Kad sipate brašno dodajte so. Umesite glatko testo.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da naraste.

Podelite testo na tri (veliko, srednje i malo) dela. Zatim dublju šerpu premažite ulje i pospite brašnom, i stavite na dno pek papir. Veći komada testa stavite u šerpu i malo pritisnite rukama da se lepo rasporedi. Srednji deo testa podelite na 3 jednaka dela i razvucite. Sačekajte 2 minuta da malo odstoje jer će bolje da se oblikuje.

Svaki deo podelite opet na tri dela. Zatim razvucite u valjkasti oblik i napravite pletenicu od sva 3 dela. Tu pletenicu stavite preko testa u šerpu. Po ivici napravite krug. Premažite uljem. Prekrijte dok pravite nove dve pletenice. I ostala 2 dela testa podelite na 3 jednaka dela (6 delova za 2 testa) i razvaljajte, pa napravite 2 pletenice. Sklonite krpu, pa napravite kao krst od pletenica.

Premažite svaku uljem.

Treći i najmanji deo testa ravucite i rakijskom čašom napravite 5 krugova. Složite krugove jedan pored drugog, malo preklopite, pa urolajte, da dobijete ružu koju ćete staviti u sredinu. Premažite uljem. Prekrijte folijom i poklopite, pa neka malo odstoji.

Pecite kolač na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni. Prvih 20 minuta pecite na 200°C, a ostatak vremena na 180°C. Peče se nekih 45 minuta. Izvadite kolač iz rerne i dok je topao premažite uljem za sjaj i ostavite da se ohladi.

BONUS VIDEO

img
29. 03. 2025 10:45

SUPERKOMPJUTER IZNEO NOVE PROGNOZE Ovo se nikako neće dopasti "delijama" i "grobarima"

img
29. 03. 2025 13:11

Šok izdanje Dragana Kojića Kebe! Pevača na ulici ni majka ne bi prepoznala (FOTO)

img
29. 03. 2025 13:18

LULA DA SILVA PUTUJE U MOSKVU: Brazilski predsednik potvrdio da će prisustvovati proslavi Dana pobede

img
29. 03. 2025 11:45

PODATAK ZA NEVERICU Znate li kada je Vladan Milojević poslednji put izgubio meč u Superligi?

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

img
29. 03. 2025 13:20

5 znakova da će mačka brzo uginuti! Jedan možete da primetite na šapama - obratite pažnju

img
29. 03. 2025 13:01

Najveći filmski hitovi 2025! Ovo su naslovi koje ne smete propustiti do kraja godine!

img
29. 03. 2025 13:01

ZAVRŠENO SVETSKO ŠKOLSKO PRVENSTVO U ŠAHU DVA SREBRA VISOKA KAO GOČ

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

img
29. 03. 2025 13:18

Uhapšeno 15 osoba iz Leskovca! Falsifikovali dokumenta i oprali više od 30 miliona!

img
29. 03. 2025 12:43

Bujne grudi samo što ne ispadnu! Hajdi Klum izdominirala u seksi izdanju - brutalno zgodna (FOTO)

img
29. 03. 2025 13:02

DVA SREBRA VISOKA KAO GOČ Završeno svetsko školsko prvenstvo u šahu

img
29. 03. 2025 13:19

TUGA U BRAZILU: Preminuo legendarni fudbaler i reprezentativac Brazila (FOTO)

img
29. 03. 2025 13:09

KLADIONICE REKLE SVOJE: Evo Srbija prvi favorit na Evropskom prvenstvu

img
29. 03. 2025 13:06

Zvezdina šansa? Problemi u PAO! "Izgledamo kao tim veterana"!

Komentari (0)