Ima li SVINJSKA MAST rok trajanja? Na OVO morate posebno pažnju i na posebnom mestu da je držite!

Vesti 27.08.2022 17:00 0

Ovako se najpravilnije čuva mast

svinjska mast

Shutterstock

Kao i kod većine masnoća koja se koriste u kulinarstvu i mast može da se pokvari i užegne. Iako svinjska mast sigurno može da se drži na sobnoj temperaturi, u ostavi ili na nekom tamnom mestu, mogućnost da se pokvari se znatno povećava kada se temperatura ne održava konstantnom.

Ukoliko je čuvate van rashladnog uređaja može da vam traje od četiri do šest meseci, a rok trajanja se produžava ukoliko je skladištite u frižideru, na čak godinu dana.

Kako je najbolje čuvati mast?

Najvažnija stvar koju treba da znate prilikom čuvanja masti je da je držite u posudi koja ima hermetički poklopac. Na taj način ćete sprečiti preteranu izloženost vazduhu i samim tim produžiti njenu svežinu. Obavezno je držite što dalje od direktne sunčeve svetlosti ili toplote.

Ima li SVINJSKA MAST rok trajanja? Na OVO morate posebno pažnju i na posebnom mestu da je držite!

Rina

 

Kako da znate da mast više nije za upotrebu?

Najbolji pokazatelj svežine je svakako miris. Ako mast ima neprijatan, kiselkast ili onaj specifičan miris na užeglo, verovatno se pokvarila i ne treba je koristiti.

Da li mast može da se čuva u zamrzivaču?

Kao i sve namirnice i mast možete da zamrznete, ali to ne znači da će joj rok trajanja biti neograničen. Ukoliko rešite da je sačuvate na ovaj način, najbolje je da je prvo zamotate u papir za pečenje, a potom u providnu foliju. Vodite računa da istisnete eventualni višak vazduha koji se stvorio. Ovako skladištena mast može da stoji i do godinu i po dana.

 

Komentari (0)
Loading