LOVAČKA SALATA - najtraženiji RECEPT prošle nedelje: Pravi se od onoga što vam ostane od ajvara i ostale ZIMNICE

K.Ć. Vesti 22.08.2022 12:20 0

Ona se pravi od svega što vam je ostalo - paprike, paradajza, patlidžana, sa dodatkom šargarepe i crnog i belog luka

zimnica

Shutterstock

Sastojci

  • 1 l paradajz soka,
  • 2 kg paprike,
  • 500 g crnog luka,
  • 500 g šargarepe,
  • 100 g soli,
  • 100 g šećera,
  • 100 ml jabukovog sirćeta,
  • 100 ml ulja,
  • 2 kašike sušenog peršunovog lista, list lovora, po želji
  • 6 čenova belog luka,
  • kesica konzervansa.

Priprema

Samleti crni luk i dodati ga paradajz soku. Kuvati pola sata na srednjoj vatri. Za to vreme očistiti i iseckati papriku na kockice, a šargarepu na kolutiće. Pripremiti i beli luk, i njega samleti.

Posle pola sata kuvanja paradajza i crnog luka, dodati iseckanu papriku, šargarepu, beli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom. Promešati pa ostaviti da se kuva između 90 i 120 minuta, u zavisnosti od toga koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna, kao i jačine šporeta.

Posle sat i po proveriti gustinu, dodatno će se zgusnuti kada se ohladi. Gustina treba da je nešto kao za ajvar. List lovora može se izvaditi. Skloniti sa vatre, dodati peršunov list i konzervans, promešati i ostaviti 10 minuta da odstoji. Od ove mere dobije se 5 velikih tegli i jedna mala.

Tegle poređati u pleh, uključiti rernu na 60 stepeni i zagrejati tegle. U zagrejane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja. Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac. Ostavite gde inače držite ostalu zimnicu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading