Ako niste u mogućnosti da to uradite, u bolje snabdevenim radnjama uvek možete da nabavite besemeno grožđe, odnosno grožđe bez koštica.
Sastojci:
- 2,5 kilograma grožđa
- 1,5 kilograma šećera
- 2 limuna
- 2 litre vode
Priprema:
Oljuštite i dobro operite grožđe,a yatim ga sameljite u blenderu.
Iseckano grožđe prebacite u šerpu, a onda dodajte kilogram i po šećera. Pomešajte i ostavite šerpu prekrivenu poklopcem ili mokrom krpom i ostavite da odstoji 24 časa, kako bi grožđe pustilo sokove.
Sutradan iscedite sok od jednog limuna i dodajte ga u smesu. Drugi limun operite, iseckajte na komade i dodajte u šerrpu.Nakon dvadesetak minuta kuvanja sok je spreman. Ne treba da bude previše gust, treba da ostane bistar i da ima teksturu ređeg sirupa.Sok procedite kroz krupniju cediljku, odnosno đevđir, a potom kroz sitnu cediljku za supu, kako biste bili sigurni da u voću nije ostalo ništa od komadića voća ili semenki. Sok razblažujte po sopstvenom ukusu, sa ovom količinom šećera neće biti preterano sladak, više će se osetiti ukus voća.