Iako većina nas nikada nije razmišljala o nekim dubljim razlozima ove prakse, postoje značajni razlozi zbog kojih se poštuje ovo pravilo.
To je znak gostoprimstva. Kada poželite dobrodošlicu ljudima u svoj dom ili restoran, dajte im hleb i pokažite im da su dobrodošli.
Tradicija koja je opstala do danas
Vlasnici kafana su istorijski služili jedan obrok dnevno, u određeno vreme i po određenoj ceni, tako da je serviranje hleba pre glavnog jela od mesa, ribe ili druge skuplje hrane pomoglo u smanjenju troškova.
Priprema za dolazak hrane
To je način da posetiocima date da urade nešto pre nego što im hrana stigne. Kada sednete za sto u restoranu, obično ste gladni, ali može proći neko vreme dok hrana ne stigne. Umesto da pustite mušterije da sede bez ičega, gladuju i gledaju kako drugi gosti uživaju u hrani, spuštanje hleba na sto kao priprema za dolazak obroka, čini ih srećnim i sprečava ih da postanu nestrpljivi. To inspiriše podsvesni reciprocitet
Ako se izdašna i topla korpa za hleb stavi na sto pre nego što gost ima priliku da naruči, on ili ona će podsvesno želeti da uzvrate uslugu. „Bili su darežljivi sa svojim hlebom, pa ću sada i ja prema njima“, mogao bi da pomisli gost.
BONUS VIDEO
Vesna
03.08.2022 13:47U dobrim restoranima uz hleb ili zemicku sluzi se i kockica putera, pa se zabavljate i mazete ,grickate , dok ne dodje glavno jelo.