NIKAKO NE BACAJTE! Kora od krompira pravi čuda u kuhinji - ona je prirodno super sredstvo!

Najžena Vesti 02.10.2021 09:45 0

Jesen je, što znači da je sezona krompira tu, iako bismo mogli tvrditi da je tokom svakog godišnjeg doba sezona krompira

NIKAKO NE BACAJTE! Kora od krompira pravi čuda u kuhinji  - ona je prirodno super sredstvo!

unsplash.com

Vreme je za svu onu ukusnu hranu poput pire krompira, pečenog krompira, gratiniranog krompira, musake sa krompirom i još mnogo toga. Teško da postoji neka druga namirnica koja se može pripremiti na toliko ukusnih načina.

Bez obzira na to kako volite da jedete krompir, svakako morate prvo da ga oljuštite. Pred vama je jedna sjajna ideja kako možete iskoristiti ljuske od krompira.

Da li ste znali da je ljuska krompira odlična kod uklanjanja mrlja od rđe? Tako je, poslednja stvar koju treba da uradite sa ljuskama krompira, ako ih nećete pojesti, je da napravite pastu za čišćenje koja uništava rđu.

Krompir sadrži oksalnu kiselinu, koja pretvara nerastvorljiva jedinjenja gvožđa u rastvorljivi kompleksni jon. To je naučno objašnjenje kako je kora krompira prilično efikasna u uklanjanju rđe, piše 24sedam.

Šta NIKAKO ne smete da bacate u SUDOPERU: Ako ovo radite redovno, sprema vam se KATASTROFA

Tako možete iskoristiti ljuske od krompira za pravljenje rastvora bogatog oksalnom kiselinom za čišćenje zarđalih problematičnih mesta. Da biste to uradili, potopite kore u vodu. Koristite samo toliko vode da pokrijete kore; ovo će omogućiti da oksalna kiselina bude što koncentrovanija. Ostavite kore da se natapaju neko vreme, recimo, dok se vaše ukusno jelo od krompira ne ispeče u rerni. Zatim izvadite ljuske iz vode. Pomešajte malo vode od krompira sa sodom bikarbonom da dobijete pastu.

Pastu možete upotrebiti kako biste očistili rđu sa makaza, noževa ili čak baštenskog alata. Nanesite pastu na zarđalo područje, sačekajte 20 do 30 minuta, a zatim očistite, operite i isperite. Poput magije, vaši zarđali alati ponovo će izgledati kao novi.

Komentari (0)
Loading