Na sam pomen slatkog od jagoda, u mislima nam se stvori slika čudesnog bakinog špaiza iz detinjstva i brižljivo upakovanih tegli, dok nam se na licu spontano razvuče osmeh.
Iako danas radije odemo do supermarketa i kupimo džemove, ajvare, marmelade, nekako ipak znamo da je "ono bakino slatko" nepojmljivo bolje, ukusnije i mnogo zdravije. Mnoge food blogerke počele su da ukrašavaju društvene mreže jednim starinskim specijalitetom, a za koji vam je potrebno bukvalno dva sastojka i malo vremena za pripremu. Ukus je, kako kažu, zaista verodostojan poput autentičnih bakinih recepata!
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
SLATKO OD JAGODA
SASTOJCI:
- 1 kg jagoda
- 1. 550 kg šećera

PRIPREMA:
Jagode najpre očistiti, pa potom dobro oprati. Ostaviti ih u posudi sa vodom oko pola sata, a zatim
ocediti. Uzeti veliku šerpu i ređati najpre red jagoda, potom deo šećera. Ponavljati postupatk dok se ne utroše svi sastojci. Poklopiti šerpu i ostaviti u frižider da odstoji preko noći. Tada će voće da pusti
svoj sok, tako neće biti potrebe da dodajtete još vode.
Sutradan staviti šerpu na ringlu i podesiti najjaču temperaturu. Kada provri, smanjiti vatru i dobro protresti šerpu. Skidati penu kašikom ili kutlačom kad god se napravi. Nikako ne bi trebalo mešati jer će se na taj način voće raspasti u toku kuvanja. Slatko je gotovo onda kada sirup postane dovoljno gust. Vreme kuvanja zavisi od količine voća. Kada vrhom kašike pređete po slatkom, a ostane gust trag, slatko je gotovo. Skloniti slatko sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji oko 30 minuta. Vratiti slatko na ringlu i pustiti da
ponovo proključa, zatim ga ponovo pokriti krpom. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Slatko
sipati u čiste sterilisane tegle i dobro zatvoriti.