Spremili smo vam vrhunski recept za zdravlje, prepun hranljivih materija za jačanje mozga kao što su cimet, bademi i godži bobice.
Sastojci
- 2 velika čena belog luka
- velikodušan prstohvat šafrana
- 3 kašičice ulja
- 200 g ćurećeg buta bez kože isečenog na kockice
- 85 g basmati pirinča od celog zrna
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašičica bujona od povrća
- 3 štapića celera, sitno iseckana
- 1 kašika svežih listova majčine dušice
- 1 kašika suvih godži bobica
- 1 srednji luk, prepolovljen i vrlo tanko narezan
- 100 g listova bebi spanaća
- 25 g badema u listićima
Priprema
Sitno iseckajte beli luk i ostavite da se aktivira (pogledajte savet). U međuvremenu, šafran prelijte sa 2 kašike ključale vode i ostavite da se natopi. Zagrejte 2 kašičice ulja u velikom tiganju sa poklopcem, a zatim dodajte ćuretinu i pržite 5 minuta, često mešajući, dok ne počne da porumeni.
U šerpu umutiti pirinač i cimet, pa uliti 400 ml ključale vode i bujon, pa dobro promešati. Dodajte celer, majčinu dušicu, godži bobice i puno mlevenog crnog bibera. Čvrsto pokrijte tiganj da para ne bi izlazila i kuvajte na laganoj vatri 20 minuta.
U međuvremenu zagrejte preostalo ulje u nelepljivom tiganju i dodajte luk. Kada počne da omekšava, poklopite šerpu na 5 minuta da se još malo prodinsta. Skinite poklopac i lagano pržite 12-15 minuta do zlatne boje, često mešajući.
Nakon što se pirinač kuvao 20 minuta, proverite nivo vode – ako je pirinač još uvek previše orašast i sva tečnost je upijena, dodajte još do 100 ml vode. Umešajte šafran, ponovo poklopite i kuvajte 5-10 minuta dok pirinač ne omekša. Dodajte beli luk i spanać, kratko prokuvajte da listovi uvenu, pa isključite vatru. Provucite kroz prženi luk i bademe. Pokrijte tiganj i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja.
BONUS VIDEO