Sastojci:
Jedan kg pilećih karabatkova bez koske i kožice
maslinovo ulje
jedna osrednja glavica sitno iseckanog crnog luka
dva do tri čena pasiranog belog luka
500 g šampinjona
65 ml belog vina
325 ml pileće supe ili vode
125 g kisele pavlake
65 ml pavlake za kuvanje
200 do 250 g pirinča dugog zrna
jedna kašičica soli
dve kašičice italijanskog začina ili 2 kašičice svežih začina; ruzmarin, majčina dušica, žalfija,bosiljak
pola kašičice ljute dimljene paprike
dve pune kašike sitno iseckanog peršuna
Priprema
Pileće meso očistiti od viška masnoće, oprati i osušiti kuhinjskim papirom.
Iseći na veće kocke. Pobibeiti i posuti sa suvim začinom za piletinu i blago posoliti.
U veći tiganj sipati nekoliko kašika maslinovog ilja ( ako koristite teflonski tiganj, dovoljna je jedna kašika ulja ) dobro zagrejati i staviti piletinu da sa proprži, tj,samo da porumeni sa svih strana.
Ako je potrebno, pržiti iz nekoliko puta.
Uključiti rernu da se greje na 190°C
Porumenelu piletinu izvaditi i staviti u pekać, veličine 33cm X 23cm.
U isti tiganj, ako je potrebno, dodati još jednu kašiku maslinovog ulja i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti nekoliko minuta dok luk ne omekša i postane staklast, dodati pasiran beli luk i pržiti samo da zamiriše.
Isipati ispržen luk u pekač sa piletinom.
Predrag
27.08.2022 14:37Pa ti nigde nema recepta !!!??? Samo uvod !!!