Treba da znate da je burek pre svega veoma kalorična hrana. Nutricionista Branka Mirković kaže da treba da ga izbegavamo u letnjem periodu.
- Burek je najstariji fast food obrok. Odličnog je ukusa, visokokaloričan i kada kupite burek znate tačno šta ste kupili i šta jedete iz pekare. Ostali pekarski proizvodi su sličnog čak i lošijeg sastava i imaju više kalorija. Ako volite burek jedite ga povremeno u manjim količinama, izbegavajte da ga jedete leti. Uz jogurt to je kompletan obrok- kaže ona.
- U Srbiji je burek okrugao i prodaje se na grame. U zavisnosti od područja, poznati su bosanski burek, makednosnski, turksi, grčki... Smatra se da je postojbina bureka turska i da je njihovo nacionalno jelo. Neki istoricari tvrde da je burek nastao u staroj Persiji.
Kada pojedete jedan burek, a recimo ste ženska osoba, to podrazumeva da ste sebi obezbedili čak polovinu dnevnog kalorijskog unosa.
- Burek je visokokalorična namirnca i prosečna porcija od 250 g sa sirom ima oko 625 kcal i časa jogurt oko oko 110 kcal, što je ukupno oko 735 kcal, a to je više od trećine kalorijskog unosa za odraslnog mladog muškarca, za žene oko polovine dnevnog kaloriskog unosa- kaže Branka.
"Ukus toplog, hrskavog bureka svi vole. Nutritivno se ne smatra visoko vrednom namirnicom, visoko kalorična je namirnica i ne preporučuje se osobama koje sede najveći deo dana. Ako odlučite da burek bude obrok, ostatak dana jedite dosta salate i malo voća i tako nutritivno uravnotežite ostatak dana."
BONUS VIDEO