Po STAROJ recepturi naših baka: Spremite najukusnije slatko od BELIH trešanja

Vesti 11.06.2022 19:00 0

Preukusno slatko od belih trešanja

Po STAROJ recepturi naših baka: Spremite najukusnije slatko od BELIH trešanja

Shutterstock

Sastojci:

  • 1kg očišćenih belih trešanja 
  • 1kg šećera 
  • 2 čaše vode od po 2dl 
  • 1 manji limun 
  • 1 šipka vanile 
  • list rozetle

Priprema

Kao prvo trešnje moraju da budu baš one bele ako želite da slatko bude svetle boje. Drugo, trešnje moraju da budu sve potpuno zdrave. Bele trešnje se jako brzo kvare i ako je jedna samo malo gnjila vrlo brzo će biti i ostale. Kao takve nisu za slatko.

Očistite trešnje od košpica. U šerpu prečnika minimum 28 cm i 5 litara stavite šećer. Dodajte vodu i ušpinujte šećer. Šećer špinujte jedno 5 do 6 minuta ustvari kada počnu oni mehurići da budu prozračni i da pucaju.

Stavite trešnje i nikako ih ne mešajte nego samo prodrmajte. Dodajte šipku vanile. Smanjite vatru na pola i stalno skidajte penu. Ne čekajte da se baš mnogo nahvata. Posle pola sata dodajte tanko nasečen limun na kolutove. Dodajte ako volite i list rozetle jer daje poseban šmek.

Slatko kuvajte ukupno oko sat i petnaestak minuta do sat i po. Vidite da li je gotovo ako stavljeno na tacnu kada ga kašičicom sipate onako se oteže. Pokvasiti pamučnu krpu, skloniti šerpu sa ringle i prekriti je krpom. Tako ostaviti 15 minuta. Vratiti naringlu na najače samo koliko da ubije ključ. Pokupite ostatak pene i opet prekrijte mokrom krpom. Ostavite da se tako ohladi. U vrele tegle sipajte hladno slatko. 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading