Kašičica slatkog, domaća kafa i čašica rakije “za cirkulaciju” – tako su naši stari započinjali dan. Slatko i vodu ponudićemo gostima za dobrodošlicu, da se osveže i povrate od putovanja – takva je bila praksa u neka stara, dobra vremena.
Tegle sa ovim tradicionalnim srpskim specijalitetom odavno su postale jedan od najdražih suvenira koje stranci nose kad pođu iz Srbije.
Nažalost, zbog brzog ritma u kom živimo slatko od sočnog domaćeg voća – belih ili šarenih trešanja, jagoda ili višanja domaćice sve ređe spremaju. Ako ste od onih koji žele da se podsete starih dobrih vremena, pripremite slatko od trešanja po receptu iz stare bakine sveske.
Sastojci:
- 2 kg trešanja
- 2 kg šećera
- 2 limuna (po izboru)
- pola litre vode
Priprema:
Operite trešnje, pa ih očistite od koštica. U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer, pa kuvajte na jakoj vatri dok ne provri. Dodajte trešnje, a ukoliko želite da stavite limun, obavezno ga dobro operite, pa ga isecite na kolutove i spustite u šerpu u isto vreme kad i trešnje.
Smanjite jačinu ringle i kuvajte još otprilike sat vremena, dok ne počne da se zgušnjava. Tokom kuvanja skidajte beličastu penu koja se pojavljuje na površini. Kad je slatko skuvano, skinite šerpu sa ringle, obavezno je prekrijte mokrom pamučnom krpom i ostavite da se slatko prohladi.
Dok je još toplo sipajte ga u tegle, umotajte u krpe ili neko ćebence i istavite da se skroz ohladi. Držite na hladnom i mračnom mestu.