SLATKO OD TREŠANJA: Lako se pravi od samo ČETIRI sastojka i uspeva svima, po receptu bake sa SELA

Lana Vidović Vesti 01.06.2022 14:40 0

Slatko od trešanja po receptu naših baka, oduševiće svakoga ko proba

SLATKO OD TREŠANJA: Lako se pravi od samo ČETIRI sastojka i uspeva svima, po receptu bake sa SELA

Shutterstock

Kašičica slatkog, domaća kafa i čašica rakije “za cirkulaciju” – tako su naši stari započinjali dan. Slatko i vodu ponudićemo gostima za dobrodošlicu, da se osveže i povrate od putovanja – takva je bila praksa u neka stara, dobra vremena.

Tegle sa ovim tradicionalnim srpskim specijalitetom odavno su postale jedan od najdražih suvenira koje stranci nose kad pođu iz Srbije.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

SLATKO OD TREŠANJA: Lako se pravi od samo ČETIRI sastojka i uspeva svima, po receptu bake sa SELA

Shutterstock

 

Nažalost, zbog brzog ritma u kom živimo slatko od sočnog domaćeg voća – belih ili šarenih trešanja, jagoda ili višanja domaćice sve ređe spremaju. Ako ste od onih koji žele da se podsete starih dobrih vremena, pripremite slatko od trešanja po receptu iz stare bakine sveske.

Sastojci:

  • 2 kg trešanja
  • 2 kg šećera
  • 2 limuna (po izboru)
  • pola litre vode

Priprema:

Operite trešnje, pa ih očistite od koštica. U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer, pa kuvajte na jakoj vatri dok ne provri. Dodajte trešnje, a ukoliko želite da stavite limun, obavezno ga dobro operite, pa ga isecite na kolutove i spustite u šerpu u isto vreme kad i trešnje.

Smanjite jačinu ringle i kuvajte još otprilike sat vremena, dok ne počne da se zgušnjava. Tokom kuvanja skidajte beličastu penu koja se pojavljuje na površini. Kad je slatko skuvano, skinite šerpu sa ringle, obavezno je prekrijte mokrom pamučnom krpom i ostavite da se slatko prohladi.

Dok je još toplo sipajte ga u tegle, umotajte u krpe ili neko ćebence i istavite da se skroz ohladi. Držite na hladnom i mračnom mestu.

img
30. 05. 2025 09:21

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

img
16. 06. 2025 06:10

PRIRODA, MIR I OSVEŽENJE NA DOHVAT RUKE: Najlepša kupališta u Srbiji za savršen dan

img
16. 06. 2025 08:16

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

img
19. 06. 2025 22:15

PORAŽAVAJUĆI PODACI UNICEFA: Više od 5.100 dece lečeno od neuhranjenosti u Gazi u maju

img
19. 06. 2025 21:34

Gori Evropa, temperatura dostigla 42°C: Vrelina i u regionu, ova DVA grada merila 37

img
19. 06. 2025 07:04

BREND AMBASADORI EXPA BIĆE NAJVEĆA DOMAĆA I SVETSKA IMENA Promocija na najbolji mogući način!

img
09. 06. 2025 09:06

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

img
19. 06. 2025 17:44

Komšije sustižu Srbiju – Mađarska završava svoje obaveze oko gasovoda

img
19. 05. 2025 10:11

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

img
19. 06. 2025 17:10

ZNAĆEMO ŠTA JEDEMO Zakon prvi put uvodi strogu kontrolu organske hrane

img
19. 06. 2025 22:15

Iran očitao lekciju Rusiji! Narod besan na Putina: Ovako se vrši operacija, zvaničnici ne smeju da zanemare...

img
19. 06. 2025 22:30

"SRAM JE BILO" Baka Prase umešao i Zorannah u rat sa Anjom Bla, objavio njihovu privatnu prepisku i šokirao sve (FOTO)

img
19. 06. 2025 08:30

Svakog leta izgorite na suncu i odmor vam presedne? Pronašli smo 3 proizvoda koja štite, garantuju bronzani ten i na popustu su!

img
19. 06. 2025 21:30

IRAN POKRENUO NOVI MASOVNI NAPAD, OGROMAN BROJ DRONOVA I PROJEKTILA LANSIRAN NA IZRAEL! Oštećen NUKLEARNI REAKTOR, Amerikanci povukli vojne avione u Kataru

img
12. 06. 2025 13:12

Ubedljivo najtraženija destinacija u Africi ovog leta! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

img
19. 06. 2025 07:09

BREND AMBASADORI EXPA BIĆE NAJVEĆA DOMAĆA I SVETSKA IMENA Promocija na najbolji mogući način!

Komentari (0)
Loading