U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lek za želudačne tegobe i štitastu žlezdu. Lekoviti liker od oraha, popularna orahovača ili orahovac pomoći će vam pri bolestima želuca i tireoide. Donosimo vam isprobani recept star 90 godina.
Zeleni plodovi oraha beru se u mesecu junu i to od 15. do 30. u zavisnosti od podneblja. Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih meseci, a pomaže i kod želudačnih tegoba i anemije. Mladi orasi, dok su još zeleni, bogati su vitaminom C i jodom i upravo zato dobri su za štitastu žlezdu.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, sledite ovaj savršeni recept star 90 godina.
Potrebno vam je:
18 mladih zelenih oraha, 1 kg šećera (ili još bolje meda), 2 litra domaće rakije, 2 domaća limuna, 1 pomorandža, 2 karanfilića, 2 do 4 listića pelina, 1 štapić cimeta, 1 mahuna vanile, 5 zrna kafe, 1 kesica vanilin šećera, 1 litar belog vina.
Priprema:
- Orahe operite, isecite ih na pola ili čak na četiri dela. - Limun i pomorandžu operite i isecite na kriške, pa dodajte u lonac. - U veliki lonac ili plastičnu kantu slažite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera. - Dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe i ostatak oraha i šećera. - Na kraju, sve prelijte rakijom i dobro promešajte i poklopite. - Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki dan je malo promešajte kako bi se sastojci što bolje povezali. - Nakon 40 dana mešavinu procedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer. - Dobijeni liker prelijte u staklene boce, pa ih držite na tamnom i hladnom mestu.
BONUS VIDEO