Svi dobro već znamo da su sva odlična jela skoro nezamiljiva bez dinstanog crnog ili praziluka, a kada se uz to doda beli luk, ukus je bukvalno savršen, jer im da tu specifičnu aromu koja je i više nego odlična.
Ipak, mnogim domaćicama ovo nije omiljeni deo pripremanja hrane.
Od dinstanja luka usmrdi se cela kuća, "uvuče" se u garderobu i kosu, a ponekad naročito u hladnim danima nije jednostavno izluftirati.
Oslobađanjem sumpora iz luka prilikom termičke obrade, najveći je krivac za neprijatne mirise. . Ipak, i ovu zamku je moguće izbeći, i pripremiti ukusno kuvano jelo, a da vazduh u kuhinji ne poprimi neprijatan miris.
Dodavanju jednog jednostavnog sastojka, koji većina nas ima u kuhinji, a to je soda bikarbona.
Iseckajte crni luk i spustite ga u tiganj sa zagrejanim uljem i obavezno dodajte kafenu kašičicu sode bikarbone. Ako je količina luka veća od pola kilograma, dodajte punu supenu kašiku i ostavite luk da se dinsta kao i uvek.
Luk će se na taj način zgusnuti pa će biti lakši za varenje. Takođe ako jelo koje se priprema sa dinstanim lukom zahtela pravljenje zaprške, komotno možete da je preskočite jer sa dodatom sodom će dobiti na gustini.
Ovaj trik primenjuju kuvari u velikim restoranima i hotelima.
BONUS VIDEO