1. Jabuke i šargarepe
Jabuke proizvode puno etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite s drugom hranom. Nemojte stavljati jabuke uz šargarepu, jer će ubrzo dobiti gorak ukus.
2. Krastavci i paradajz
Krastavci su vrlo osetljivi na etilen. Bolje je da ih ne čuvate zajedno sa paradajzom, iako su savršeni par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje opcija je da ih čuvate u frižideru.
3. Luk i krompir
Luk brzo upija vlagu, a krompir daje previše vlage, pa ove dve namirnice nikako ne bi trebalo da držite zajedno. Ako ih skladištite zajedno krompir će početi da pušta korenje, a luk zelene izdanke.
4. Banane i avokado
Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazre, onda nezreli avokado možete staviti u papirnatu vrećicu i spremiti uz banane.
5. Breskve i banane
Zrele breskve nemojte držati u blizini banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju uzrokovati brže sazrevanje breskve nego inače.
6. Patlidžani i dinje
Patlidžani se mogu brže pokvariti ako ih držite blizu dinje.
7. Grožđe i mango
Grožđe ne podnosi drugo voće ili povrće u blizini. Mango ispušta previše plina etilena i proces sazrevanja i truljenja događa se brže. Osim toga, povrće jakog mirisa samo je užasan suputnik grožđu jer ono lako upija mirise.
8. Borovnice i jagode
Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode s borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.
9. Nektarine i kupus
Nektarine proizvode puno etilena, pa ako ih skladištite zajedno, kupus će se vrlo brzo pokvariti. Kupus je bolje čuvati u plastičnoj vrećici u frižideru do dve nedelje, piše Brightside.
BONUS VIDEO