Ove NAMIRNICE nikako nemojte da držite ZAJEDNO: Rizikujete da se POKVARE neverovatnom brzinom!

Izvor: Ž. T. Vesti 04.05.2022 17:25 0

Neke kombinacije su savršene u salatama, ali ovo voće i povrće nikada ne treba skladištiti zajedno

povrće

Shutterstock

1. Jabuke i šargarepe

Jabuke proizvode puno etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite s drugom hranom. Nemojte stavljati jabuke uz šargarepu, jer će ubrzo dobiti gorak ukus.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

2. Krastavci i paradajz

Krastavci su vrlo osetljivi na etilen. Bolje je da ih ne čuvate zajedno sa paradajzom, iako su savršeni par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje opcija je da ih čuvate u frižideru.

3. Luk i krompir

Luk brzo upija vlagu, a krompir daje previše vlage, pa ove dve  namirnice nikako ne bi trebalo da držite zajedno.  Ako ih skladištite zajedno krompir će početi da pušta korenje, a luk zelene izdanke. 

4. Banane i avokado

Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazre, onda nezreli avokado možete staviti u papirnatu vrećicu i spremiti uz banane.

5. Breskve i banane

Zrele breskve nemojte držati u blizini banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju uzrokovati brže sazrevanje breskve nego inače. 

6. Patlidžani i dinje

Patlidžani se mogu brže pokvariti ako ih držite blizu dinje. 

7. Grožđe i mango

Grožđe ne podnosi drugo voće ili povrće u blizini. Mango ispušta previše plina etilena i proces sazrevanja i truljenja događa se brže. Osim toga, povrće jakog mirisa samo je užasan suputnik grožđu jer ono lako upija mirise.

8. Borovnice i jagode

Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode s borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.

9. Nektarine i kupus

Nektarine proizvode puno etilena, pa ako ih skladištite zajedno, kupus će se vrlo brzo pokvariti. Kupus je bolje čuvati u plastičnoj vrećici u frižideru do dve nedelje, piše Brightside.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)