Skladištenje hrane - gornja i srednja polica frižidera
Tu trebate da držite mlečne proizvode, gotova jela, upakovanu hranu. Sve ih treba pokriti ili čuvati u hermetički zatvorenim posudama. Štetne bakterije iz sirove hrane se tada neće preneti na kuvanu hranu.
Skladištenje hrane - donja polica frižidera
Stavite sirovo meso, živinu i ribu u hermetički zatvorenim posudama trebate držati na ovoj polici. Tada neće kapljati ili dodirivati druge prehrambene proizvode. Uvek čuvajte sirovo meso na dnu frižidera da biste izbegli unakrsnu kontaminaciju.
Skladište hrane - fioka za voće i povrće
Držite povrće i voće u njoj. Pre nego što ih stavite u frižider, dobro ih operite, a zatim umotajte u papir ili plastiku sa otvorima za ventilaciju. Na taj način ćete ih zaštititi od zagađenja.
Higijena hrane – temperatura
Ne zaboravite da podesite temperaturu u frižideru na 0-5 stepeni C. Tada će se hrana sporije kvariti. Na ovoj temperaturi bakterije se ne mogu razmnožavati.
Šta još vredi zapamtiti?
Nikada ne držite otvorene limenke. U suprotnom, možete povećati rizik od kontaminacije, posebno kisele hrane.
BONUS VIDEO