Mnoge domaćice kupe meso, pa ga odlažu u zamrzivaču. Pitanje je koliko dugo meso može da stoji tako zamrznuto
Piletina i ćuretina
Celi pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od 9 meseci, dok iznutrice ne bi smele stajati zamrznute duže od 3-4 meseca.
Svinjetina
Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu iseckate na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 meseci, a pečena 4-12 meseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli, šunke i slično, može biti u zamrzivaču 1-2 meseca.
Govedina, teletina i jagnjetina
Kada je reč o svežem mesu ono može trajati i nekoliko meseci, zavisno od vrste mesa. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 meseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju - od 4-6 meseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri meseca do godine.
Mleveno meso
Nevezano o kojoj vrsti mevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo držati ga u zamrzivaču duže od 3-4 meseca.
Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:
- Svinjetina s kostima - 4 do 6 meseci
- Svinjetina bez kosti - 4 do 12 meseci
- Jagnjetina i teletina - 9 meseci
- Govedina s kostima - 4 do 6 meseci
- Govedina bez kosti - do 12 meseci
- Celo pile ili ćurka - 12 meseci
- Komadi piletine ili ćuretine - 9 meseci
- Mevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 meseca
- Iznutrice - 3 do 4 meseca
- Slanina - mesec dana
- Kobasice - 1 do 2 meseca
- Viršle - 1 do 2 meseca
BONUS VIDEO