Kada kažemo "štrudla", pomislimo na slatke sa makom, jabukama, višnjama...
Međutim, kada probate slanu štrudlu, ona će vam postati glavna asocijacija za tu reč.
U nastavku recept!
Sastojci:
Za testo:
- 100 g kisele pavlake 20%mm
- 1 žumance
- 10 kašika ulja (80ml)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 250-280 g brašna
Za punjenje:
- 100 g sira
- 100 g šunke po izboru
- 1 belance
- 40-50 g susama
Priprema:
Pavlaku i žumance sjedinite kašikom. Zatim dodajte ulje, opet promešajte, pa so i prašak za pecivo. Opet promešajte pa dodajte polovinu brašna, kašikom sjedinite, pa dodajte drugu polovinu i tada umesite testo rukama. Pokrijte i ostavite da odmori 10 minuta. Razvucite testo dimenzija 24×30 cm (približno). Podelite na trake približne širine 6 cm.
Sir usitnite, pa po dužini svake trake stavite sir. Na sir stavite po jedan listić šunke. Zatvorite ivice testa i malo prstima spljoštite. Premažite belancetom i isecite štrudle. Zatim svaku uvaljajte u susam. Pecite na plehu obloženom pek papirom na 200°C oko 15-20 minuta.