Mnogi kafanu bez ovog specijaliteta ne mogu da zamisle, a ako želite da se u potpunosti prepustite poznatom ukusu, ovaj recept iskoristite već danas.
Sastojci:
- 2 glavice crnog luka
- 60 g svinjske masti
- ½ kg teletine b.k. (od vrata ili plećke)
- 1,5 l vode
- 2 šargarepe
- 1 krompir
- 1 koren peršuna ili paškanata
- 1 manji koren celera
- 6-7 zrna bibera
- 2-3 lista lovora
- so po ukusu
za zapršku:
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica slatke aleve paprike
- malo masti
pre posluženja:
- 1 žumance
- 2 kašike kisele ili 100 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Sitno naseckan luk propržite na malo masti dok ne zastakli. Nakon toga ubacite meso sečeno na kockice, nalijte vodom i smanjite temperaturu. Ostavite da se dinsta oko 45 minuta, uz povremeno mešanje i po potrebi dolijte malo vode. Ostalo povrće sitno iseckajte, pa dodajte u šerpu. Žačinite po ukusu i sipajte oko litar i po vode. Na masti propržite brašno na tihoj vatri, dok ne porumeni. Dodajte u šerpu, sve promešajte i ostavite čorbu da se kuva još pola sata. Žumance i kiselu pavlaku razmutite i dodajte u čorbu koja lagano vri. Ostavite još nekoliko minuta da ključa i na kraju dodajte sitno seckani peršun.