Kako da čokoladna glazura ne puca kad sečete kolač: Poslastičar otkrio caku koju je do sada krio od svih

Vesti 28.11.2025 18:50 0

Vaša torta će biti pravo malo remek-delo ukoliko budete pratili ove korake.

čokolada

Shutterstock

Domaćice širom sveta pomno prate emisije poznatog poslastičara Rudolfa Van Vina, i usvajaju svaki trik koji on prenese.

Ovog puta vam donosimo trik za savršenu čokoladnu glazuru po njegovom receptu. Vaša torta će biti pravo malo remek-delo ukoliko budete pratili ove korake.

Sastojci:

  • 250 g omekšalog putera
  • 300 g šećera u prahu
  • 200 g crne čokolade (istopljene)
  • 2 kašike kakao praha
  • 100 g tečne slatke pavlake

Priprema:

Omekšali puter pomešajte sa šećerom pa mutite mikserom dok se u potpunosti ne sjedine sastojci i smesa ne postane glatka. Zatim dodajte kakao prah i još malo mutite. Smanjite brzinu na najslabiju, pa ubacite otopljenu čokoladu i, na kraju,slatku pavlaku. Mutite dok se ne dobije glatka i penasta smesa. Ukoliko ima grudvica, činiju na kratko stavite u posudu sa vrelom vodom, a zatim nastavite s mućenjem. Glazuru naneti dok je još uvek penasta i glatka.

čokolada

Shutterstock

 

 

Nakon što ste završili s mućenjem, nemojte čekati predugo! Ključno je da se glazura nanese dok je još uvek glatka i penasta. Ako se previše ohladi, počeće da gubi svoju elastičnost. Koristite špatulu za ravnomerno nanošenje, ali nemojte se opterećivati savršenim slojem – gusta tekstura će sama odraditi svoj deo posla.

Za razliku od klasičnih preliva na bazi vode ili samo čokolade, ova koristi veliku količinu putera i slatke pavlake. Pavlaka sprečava sušenje i stvara vlažnost, dok puter, kada se ohladi, ostaje dovoljno mekan da se ne lomi pod pritiskom noža. Upravo ta visoka koncentracija masnoće čini glazuru elastičnom i savršenom za sečenje, navodi Krstarica.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading