Da li čokoladu treba držati u frižideru? Rešili smo vam dilemu koja mnoge muči kad je kupe

Vesti 21.11.2025 20:25 0

Hlađenje čokolade je loše iz nekoliko razloga, a prvi je taj što čokolada lako može upiti ukuse druge hrane u vašem frižideru

čokolada

Shutterstock

Nepravilno skladištenje namirnica može značajno uticati na njihov ukus, teksturu i ukupan kvalitet.

Čak i mala odstupanja u temperaturi ili mestu čuvanja mogu dovesti do toga da omiljene namirnice izgube svežinu ili postanu "bezukusne".

Zbog toga je važno znati gde i kako pojedine proizvode treba čuvati da bi zadržali svoja najbolja svojstva.

"Kontroverzno" pitanje treba li čokoladu čuvati u frižideru ili kuhinjskom ormariću deli mnoge porodice, a strastveni zagovornici svake metode često se sukobljavaju oko pravilne tehnike.

Stručnjak za čuvanje hrane Džošua Hjuston iz Household Quotes uključio se u raspravu, tvrdeći da postoji jasno rešenje. 

"Hlađenje čokolade je loše iz nekoliko razloga, a prvi je taj što čokolada lako može upiti ukuse druge hrane u vašem frižideru. Drugo, ako ohladite svoje slatke poslastice, mogli biste primetiti da ih hladnoća može učiniti bezukusnim. To oduzima deo užitka i zadovoljstva koje čokolada može doneti", objasnio je Hjuston. 

čokolada

Shutterstock

 

 

Sigurno ste primetili da čokolada razvija neugledan beli izgled kao da je postala buđava. 

To je zbog hlađenja, piše Daily Express.

"Promjena boje još je jedan veliki problem, to se događa kada vlaga u frižideru rezultira 'cvetanjem šećera', gde šećer izlazi na površinu", objasnio je stručnjak. 

Iako rok trajanja čokolade traje od 10 meseci do dve godine, koji je produžen za tamnu čokoladu zbog smanjenog sadržaja mleka, čini se da kuhinjski ormarić izlazi kao pobednik u očuvanju ukusa.

"Vaš kuhinjski ormarić je bolja opcija sve dok je suv jer vlaga može  vremenom negativno uticati na ukus. Idealna temperatura za čokoladu je između 12 i 18 stepeni jer bi veća temperatura mogla dovesti do topljenja .Ako otvorite čokoladu, zamotajte je u hermetički zatvorenu foliju ili posudu. To će pomoći u zaštiti čokolade od vlage i mirisa koji bi mogli negativno uticati na ukus", rekao je Hjuston.

Savetovao je i da čokoladu držitedalje od direktne svetlosti jer ona, ne samo da uzrokuje "cvetanje šećera", već je i njeno topljenje važan faktor.

"Procvetala čokolada je i dalje sigurna za jelo, ali neće izgledati tako privlačno i mogla bi imati malo drugačiji ukus", zaključio je stručnjak.

Bonus video:

 

@najzena.rs VODA OD KISELIH KRASTAVACA JE PRAVO BLAGO: OBIČNO ZAVRŠI U SUDOPERI, A KAD ČUJETE KOLIKO JE KORISNA VIŠE JE NEĆETE BACATI #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading