Najzdravija poslastica: Konačno možete da uživate bez griže savesti, samo vodite računa o jednoj stvari

Ana Klikovac Vesti 22.08.2025 13:21 0

U manjim količinama sadrži i...

žena

Shutterstock

Da li ste znali da se tamna čokolada smatra superhranom? Tačno je — ova ukusna poslastica prepuna je jedinstvenih sastojaka i koristi za zdravlje, pod uslovom da se konzumira umereno.

Nutricionisti su otkrili za sajt Martha Stewart na koje načine tamna čokolada može biti dobra za vaše zdravlje i na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine kako biste iskoristili njen nutritivni potencijal.

Naši stručnjaci takođe preporučuju kolika količina tamne čokolade je dovoljna da biste osetili blagodeti — mala napomena: nema potrebe da pojedete celu tablu!

Šta je tamna čokolada?

Tamna čokolada se pravi od kakao mase, kakao putera i šećera, baš kao i obična čokolada, ali sadrži znatno veći procenat kakao mase u poređenju sa klasičnom mlečnom čokoladom. Iako američka FDA (Agencija za hranu i lekove) nema zvaničnu definiciju tamne čokolade, prema podacima sa Harvardske škole javnog zdravlja T.H. Čan, mlečna čokolada sadrži između 10 i 50 procenata kakao delova, dok tamna čokolada obično sadrži između 50 i 90 procenata, i gotovo da ne sadrži mleko.

tamna čokolada

Shutterstock

 

Više nutricionista se složilo da je idealan raspon 60 do 70 procenata kakao delova kada birate tamnu čokoladu koja pruža sve zdravstvene prednosti koje kakao nudi. Da biste maksimalno iskoristili koristi, imajte na umu da veći sadržaj kakaoa znači manje šećera i bogatiji ukus čokolade sa više korisnih antioksidanata.

Nutritivne vrednosti tamne čokolade:

Prema nutricionistkinji Tobi Amidor, oko 28 grama tamne čokolade sa 60 do 69% čistog kakaoa sadrži:

  • 162 kalorije
     
  • 11 g masti (od čega 6 g zasićenih masti)
     
  • 15 g ugljenih hidrata
     
  • 2 g proteina
     

Takođe obezbeđuje značajnu količinu minerala:

  • 19% dnevne potrebe za manganom
     
  • 17% za bakrom
     
  • 12% za magnezijumom
     
  • 10% za gvožđem

U manjim količinama sadrži i fosfor, kalijum, cink, selen i kalcijum. Tamna čokolada takođe sadrži i određene vitamine, uključujući: vitamin K, B12, tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) i pantotensku kiselinu (B5).

Prednosti tamne čokolade

Tamna čokolada duguje veliki deo svojih zdravstvenih vrednosti visokim nivoima polifenolnih antioksidanata, kao što su flavonoidi i proantocijanini, koji imaju antiinflamatorna i zaštitna dejstva na krvne sudove, kaže nutricionistkinja Stejsi Gulbin. Takođe sadrži jedinjenja poput teobromina i male količine kofeina, koja doprinose poboljšavanju raspoloženja.

žena

Shutterstock

 

Pored toga, budući da tamna čokolada sadrži manje šećera i masti od obične čokolade, predstavlja hranljiv zalogaj sa dobrim udelom rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.

Kardiovaskularne i metaboličke koristi

Sve veći broj istraživanja podržava ulogu tamne čokolade u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Amidor navodi studiju koja pokazuje da ljudi koji redovno konzumiraju čokoladu imaju niži rizik od koronarne bolesti srca i moždanog udara u poređenju sa onima koji ne jedu čokoladu.

Flavonoidi u tamnoj čokoladi poboljšavaju funkciju endotela — sloja ćelija u krvnim sudovima koji reguliše protok krvi, zgrušavanje, upale i rast novih krvnih sudova.

srce

Shutterstock

 

Prema Gulbinovoj, nekoliko nedavnih studija zaključuje da redovan unos tamne čokolade, naročito u količini od 30 do 90 grama dnevno, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i time doprineti prevenciji srčanih bolesti.

Pregled istraživanja iz 2025. godine pokazao je dodatne zdravstvene koristi tamne čokolade, kao što su smanjenje oksidativnog stresa koji izaziva upalne procese u telu, te olakšanje vaskularnih bolesti poput ateroskleroze, hipertenzije i dekompresione bolesti. Tamna čokolada ima i pozitivne efekte na metaboličke bolesti kao što su gojaznost, dijabetes tip 2, celijakija, hronične bolesti bubrega i sindrom policističnih jajnika.

Kognitivne koristi

Osim za zdravlje srca, antioksidanti u tamnoj čokoladi mogu podržati i funkciju mozga. Amidor navodi dvostruko slepu studiju starijih osoba koja je pokazala da veći unos kakao flavanola dovodi do značajnih poboljšanja u kognitivnim funkcijama. Takođe, magnezijum i gvožđe u tamnoj čokoladi doprinose funkciji nerava i mišića, kao i transportu kiseonika do mozga.

Kako uživati u tamnoj čokoladi kao delu zdrave ishrane

Tamnu čokoladu treba posmatrati kao užinu koju možete zdravo uključiti u svoju svakodnevnu ishranu, a ne kao lek koji morate svakodnevno konzumirati. „Tamna čokolada sama po sebi nije lek ako želite da snizite krvni pritisak ili smanjite rizik od srčanih bolesti. Umesto toga, fokusirajte se na celokupnu ishranu i slobodno dodajte 30 grama tamne čokolade dnevno,“ savetuje Amidor.

tamna čokolada

Shutterstock

 

Gulbin voli da jede tamnu čokoladu samu, pod uslovom da sadrži najmanje 70% kakaa. Ali ako vam je previše gorka, možete dodati komadiće čokolade u granola pločice, ovsene pahuljice ili zdrave deserte kao praktičan izvor antioksidanata za doručak, pre treninga ili kao užinu pred spavanje.

Prilikom kupovine tamne čokolade birajte visokokvalitetne proizvode sa minimalno dodatog šećera i bez veštačkih sastojaka. To će vam omogućiti da dobijete više koristi nego štete od ove čokoladne poslastice. Takođe, birajte proizvode sa visokim procentom kakaa za najbolji nutritivni sastav.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading