Svima nam je poznato nerviranje kada pokušamo da namažemo puter, a on tvrd kao kamen jer je upravo izvađen iz frižidera. Ali, stručnjaci tvrde da čuvanje putera u frižideru zapravo nije najbolja opcija. Oni otkrivaju trik koji puter održava mekim, svežim i dugotrajnijim.
Držite puter na sobnoj temperaturi
Savet je iznenađujuće jednostavan: puter treba čuvati van frižidera. Ako se drži u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, može ostati svež više od dve nedelje. Mnogi se pitaju da li je bezbedno ostaviti mlečni proizvod van frižidera. Stručnjaci objašnjavaju da je puter drugačiji od većine mlečnih proizvoda: ima malo vlage, malo proteina i ugljenih hidrata, što ga čini nepogodnim za razvoj bakterija i plesni. Zato je čuvanje putera na sobnoj temperaturi bezbednije nego što većina misli.
Shutterstock
Ključ je pravilno skladištenje
Puter se ne sme ostaviti otvoren ili samo u originalnom papiru, tada može upiti bakterije ili mirise. Stručnjaci preporučuju za čuvanje putera:
- posudu sa poklopcem,
- držanje putera daleko od direktne toplote (prozori, šporet, radijator).
Ovakvo čuvanje omogućava da ostane mek, maziv i svež mnogo duže.
Kada ipak treba držati puter u frižideru?
Ako je u kuhinji stalno toplo, puter se ipak mora vratiti u frižider. Ako je temperatura u kuhinji iznad 21°C, puter će se previše topiti, pa je podložniji kvarenju. U toplim stanovima ili tokom leta, frižider je i dalje obavezna opcija.
Video:
Možda vas zanima…